Ropogós héjú, olívás ciabatta – A kenyér belseje levegős és puha lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A tökéletes ciabatta kívül ropogós, belül puha és lyukacsos, nagyon hamar bele lehet szeretni.
A ciabatta az a fajta kenyér, amely akár magában, üresen fogyasztva is tökéletes ízélményt nyújt. A szó jelentése papucs, ami, ahogy a kenyér formája is, hosszúkás alakú. Ha nem magában eszed, készíthetsz belőle szendvicset, de olívaolajba mártogatva is tökéletes.
A tésztája minden nélkül is finom, de szuperül illik bele a zöldfűszer vagy az olívabogyó is. A hagyományos kenyérrel ellentétben nem kell dagasztani és a tésztája is ragacsosabb lesz. Fontos, hogy ez a kenyér a dagasztás hiánya miatt sokkal több kelesztési időt kíván, amin nem szabad spórolni. A mennyiségeket is tartsd be.
Ha mégis a hagyományos kenyérhez ragaszkodsz, készítsd el ezt a kovászosat.
Olívás ciabatta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 20 gramm élesztő (friss)
- 0.5 deciliter tej
- 1.5 bögre víz (meleg)
- 10 szem olívabogyó (fekete)
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukros tejben. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a vizet apránként, úgy, hogy kicsit ragacsos, galuskaállagú tésztát kapjunk. Az olívabogyót vágjuk darabokra, keverjük a tésztába. Egy másik tálat kenjünk ki olívaolajjal, tegyük át a tésztát. Szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, hagyjuk kelni egy éjszakán át.
Ha megkelt, borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, majd húzzuk téglalap alakúra. Hajtsuk be az egyik hosszabb oldalát a 2/3-áig, majd hajtsuk rá a másik felét. Ezt ismételjük meg a másik irányban is. Minden hajtogatás előtt szórjunk rá lisztet.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, szórjuk meg liszttel. A tésztát vágjuk 3 részre, igazítsuk kenyérformára, vagy csavarjunk egyet a tengelye körül. Tegyük át egy tepsibe és süssük 20 percig.
Fotó: Getty Images