Omlós reszelt túrós süti kakaós tésztával: vastag töltelékkel az igazi

rtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyiféle sütemény tésztája sok-sok krémes töltelékkel a legfinomabb, nem lehet neki ellenállni.

A reszelt túrós az egyik legnépszerűbb piteféle, a különlegessége abban rejlik, hogy a tészta reszelve kerül a formába. Van, aki az alsó réteget is reszeli, míg más csak a tetejét morzsolja a töltelékre.

A kakaós tésztaréteg közt édes, túrós töltelék bújik meg, mellyel érdemes kísérletezni. A krém nagyon finom vaníliával ízesítve, a legegyszerűbb, ha vaníliás cukrot használsz, de rúd kikapart magját is a túróhoz keverheted. Ha még izgalmasabbra vennéd, mazsola is kerülhet a töltelékbe, vagy valamilyen szezonális gyümölcs, lehet az áfonya, málna, eper vagy meggy.

Omlós reszelt túrós sütemény

rtct

Hozzávalók 16 szelethez

Tészta:

  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 1 csomag sütőpor
  • 80 g cukor
  • 125 g vaj
  • 1 darab tojás

Töltelék:

  • 450 g túró
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál tejföl
  • liszt a nyújtáshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, kakaót, sütőport, cukrot, majd morzsoljuk hozzá a vajat, végül pedig a tojást is tegyük hozzá, dolgozzuk össze az alapanyagokat.

A tésztát csomagoljuk folpackba, és helyezzük hűtőbe 30 percre.

Töltelék:

A töltelék hozzávalóit tegyük keverőtálba, és botmixer segítségével dolgozzuk csomómentesre.

A hűtőben pihent tésztát osszuk ketté. Az egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (30x20 cm). A tészta másik felét tegyük félre.

A sütőpapírra helyezett tészta tetejére simítsuk rá a tölteléket.

A maradék tésztát reszeljük a töltelék tetejére.

A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc (néhány perccel esetleg több) alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük