Omlós sajtos rúd túróval gyúrva: a tészta napokig puha marad

srcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebből a finomságból érdemes rögtön dupla adaggal készíteni, túl finom, úgyhogy túl gyorsan is fogy.

A pogácsák és a ropogós sós rudak a magyar konyha büszkeségei, mindenki megőrül értük. Ezeket a finomságokat pékségekből is be lehet szerezni, én azonban úgy gondolom, teljesen felesleges, hiszen otthon nagyon egyszerűen le lehet őket gyártani és ezerszer finomabbak.

Az egyik legkedvesebb sós ropogós receptem a nagyitól maradt rám, igaz, egy picit máshogy készítem, mint ő. Az ő változatában 2-3 evőkanál libazsír is kerül a tésztába, plusz ízt ad hozzá és a tészta is porhanyósabb lesz tőle, én azonban nem sűrűn tartok itthon zsírt, ezért ki szoktam hagyni belőle. A tésztában túró is helyet kap, ha pedig szeretnéd, 1-2 marék reszelt sajttal is dúsíthatod, sőt, szezonjában akár medvehagyma is kerülhet bele.

A isteni finom sajtos rúd nem csak az íze miatt nagy kedvenc, a begyúrt tésztát nem kell pihentetni, ráadásul jól bírja a hideget, ezért fóliába csomagolva 1-2 napra simán a hűtőbe teheted, majd mikor kell, csak ki kell kapni és lehet is vele dolgozni. Gyorsan elkészül, lefedve napokig eláll, megőrzi omlós textúráját.

Omlós sajtos rúd

srct

Hozzávalók 60 darabhoz

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 25 dekagramm túró
  • 3 evőkanál tejföl
  • 25 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót és a porélesztőt, utána a vajat morzsoljuk hozzá. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a túrót és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, a tojásfehérjével kenjük le, utána szórjuk rá a reszelt sajtot, majd kés segítségével vágjuk tetszőleges méretű rudakra. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük