30 perces, tejszínes gombaleves: tartalmas, őszköszöntő fogás

glcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas gombaleves pillanatok alatt elkészül, mely selymes textúrájával és karakteres zamatával rabul ejt.

Hamarosan dübörög az őszi gombaszezon. Az ínyencek és a gombászásban jártasak ilyenkor fedezik fel az erdőt, és töltik meg kosaraikat a természet kincseivel. Persze, ha nem vagy jártas a gombászásban, és a túrázás sem tartozik a kedvenc időtöltéseid közé, a gombáról akkor sem kell lemondanod. A boltokban és a piacokon bőséggel válogathatsz a finomságból.

A gomba D-vitamint tartalmaz és tele van növényi fehérjével, a kalapok és a szára is felhasználható, persze csak akkor, ha nem avas. A gomba nagyon változatos alapanyag, rengetegféle ínycsiklandó fogást dobhatsz belőle össze. Ha már kicsit hűvösebbre fordul az idő, sokkal gyakrabban kívánja az ember a tartalmas leveseket. A gombából többfélét is készíthetsz, lehet az krém, magyaros vagy tejszínes, melyek 30 perc alatt az asztalra kerülnek.

Tipp, hogy még finomabb legyen:

  • A levest 2-3 darab krumplival is dúsíthatod.
  • Ha nem teszel bele krumplit, akkor krumpligombóccal teheted kiadósabbá a levest.
  • Friss fűszernövényekkel sokkal finomabb.
  • Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel is megszórhatod.

Őszi gombaleves

glct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 l víz
  • 300 g tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított gombát, sárga- és fehérrépát tetszőlegesen szeleteljük fel.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon kezdjük el üvegesre dinsztelni. Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a gombát és a répákat, a lisztet is szórjuk rá. Alacsony láng felett 2-3 percig kevergessük, közben ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és tárkonnyal. Az alapanyagokra öntsük rá a vizet, és főzzük 15-20 percig.

A tejszínt keverjük össze a levesből mért 2 evőkanál lével, majd adjuk a hozzá, és forraljuk egybe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük