Csokival borított őzgerinc - Sűrű, főzött krém kerül a puha piskótalapok közé

mkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi idők kedvelt lakodalmas süteménye, amely nélkül nem is volt igazi a lagzi.

Gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence az őzgerinc, amit sokan méteres kalács néven ismernek. Ez a hazai desszert régen a legtöbb család ünnepi asztalán helyet kapott. Az én családom szívét is elrabolta ez a gyönyörű sütemény, legyen bármilyen jeles nap, a csokival bevont őzgerinc mindig megtalálható a vendégváró finomságok között.

Nálunk mindig a régi recept szerint készül, a piskótát főzött krémmel töltjük, ugyanazzal, amivel a másik kedvelt klasszikust, a hólabdát is készítjük. Természetesen ez a recept sem úszta meg változtatások nélkül, az egyszerűsített verzióban pudinggal töltik a méterest. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni a szeleteket, szervírozhatod tejszínhabbal, mindenki a rabjává válik majd. Próbáld ki hétvégén vagy ünnepnapon ezt a klasszikus finomságot!

Őzgerinc

métereskalács

Hozzávalók 8 személyre

Fehér piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 deciliter olaj
  • 22 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 6 evőkanál víz

Kakaós piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 deciliter olaj
  • 22 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 dekagramm kakaó
  • 6 evőkanál víz

Krém és bevonat

  • 1 liter tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 50 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A kettő piskótával kezdjük:

A kimért lisztet egy tálba öntjük és az 1 teáskanál sütőporral elkeverjük.

A fehér tésztához 4 db tojásfehérjét kemény habbá verünk. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikeverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Ezután beleöntjük az őzgerincformába, 180 fokos légkeveréses sütőben, körülbelül 40 perc alatt megsütjük, alkalmazzunk tűpróbát.

A kakaós piskótát ugyanígy készítsük, mint a fehéret, csak a lisztes keverékhez kakaót is adjunk.

A kész piskótákat kivesszük a formából és várunk, amíg kihűlnek, addig tudunk a krémmel foglalkozni.

Krém:

A tejből és a lisztből krémet főzünk. Akkor jó, ha sűrű. Érdemes folyamatosan kevergetni hűlés alatt.

Egy tálban a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd a kihűlt tejes-lisztes krémhez adjuk, csomómentesre keverjük.

Összeillesztés:

A kihűlt tésztákat az őzgerincforma bordáinak megfelelően felszeleteljük.

Keressünk egy jó nagy tálcát, majd álljunk neki az összeillesztésnek. Fogjunk egy fehér piskótát, kenjük meg az egyik oldalát krémmel, majd az egyik kakaós tésztát hozzáillesztve helyezzük a tálcára. Kenjük meg a szabad oldalát a kakaós tésztának, majd fehér tésztát illesszünk rá, és így menjünk tovább addig, amíg el nem fogynak a lapok. Ha elfogytak a piskóták, fogjuk a krémet, majd borítsuk be vele a kész őzgerincet.

Máz:

A tábla csokit feldaraboljuk, majd vízgőz felett felolvasztjuk, esetleg egy kis tejet is adhatunk hozzá, hogy szép fényes legyen. Ha megvagyunk ezzel, kész a máz, ráöntjük a süteményre, szépen óvatosan befedjük vele, hogy ne látszódjon a krém. Félretesszük pihenni a hűtőbe pár órára, utána ferdén szeleteljük.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük