Panzerotti, az olasz konyha töltött lángosa: sajtos töltelékkel a legfinomabb

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok híres finomsága sokféle töltelékkel készülhet, a tésztának az intenzív fűszerek is jól állnak, érdemes több változatban kipróbálni.

Az olasz street food, a panzerotti kicsit hasonlít az oroszok pirogjára, és egy kicsit a magyar töltött lángosra. A rugalmas tészta közepe tölteléket rejt, általában bő olajban sütik készre, de sütőbe tolva is elkészítheted: előbbi módon kellemes roppanós réteget kap, utóbbival pedig inkább puha lesz.

A harapnivalót mindkét változatban érdemes kipróbálni, fedezd fel izgalmas töltelékvariációkkal, határt csak a fantáziád és az ízlésed szab.

Így lesz még finomabb!

Ha sütőben sütöd, hogy még ízletesebb és gusztusosabb legyen, kend le egy darab felvert tojással, a tetejére pedig szórj oregánót, bazsalikomot. A fűszereket akár a tésztába is beledolgozhatod.

Panzerotti

pct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 marék liszt
  • 280 g liszt
  • 1 teáskanál
  • 6 evőkanál olaj

Töltelék:

  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg sajt (mozzarella) reszelve
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra, majd keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, szórjunk rá 1 marék lisztet.

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval, utána adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, gyúrjunk belőle rugalmas, lágy tésztát (ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet menet közben).

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd pohár segítségével szaggassuk ki.

A tésztakorongokat nyújtófával vagy kézzel óvatosan nyújtsuk egy kicsit, majd a tészta egyik felére pakoljunk ízlés szerint a sonkából és a sajtból, hajtsuk rá a tészta másik felét, a végeit villa vagy a kezünk segítségével nyomkodjuk le.

A töltött tésztát fedjük le, pihentessük 30 percig, majd bő olajban süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük