Vajpuha csirkecomb sűrű, krémes szószban: a mustár dominál a mártásban
Ha viszonylag kevés munkával készítenél valami finomat, ami egy picit különleges is, az alábbi recept a legjobb választás.
A csirkecomb remek alapanyag, finom rántva, levesbe főzve, és pörkölt is készülhet belőle, a legtöbben mégis sütőben sütik pirosra. Az így készült combokat a körettel együtt is lehet szervírozni, amely a legtöbb esetben burgonya, pedig mással is érdemes párosítani, például rizzsel.
A rizzsel együtt készült combokat sütőbe is betehető edényben kell elkészíteni. Először a húst kell a fűszerekkel egybeforgatni, majd jöhet a pirítás, végül a sütőben érnek össze az ízek. A hús zamatában a paprika az úr, füstölt és csípős fajta adja meg a karakerét, ha azonban ennél is tüzesebbre vágysz, akkor ne sajnáld belőle a chilit!
A lehetőségek tárháza végtelen, bármi, amit jónak vélsz. Amikor a hagymát pirítod, keverhetsz mellé zellert és sárgarépát, de ha a paprika ízét erősítenéd, akkor dobj hozzá kápiát, kaliforniait vagy csípősebb fajtát, ahogy az ízlésed kívánja.
A megtisztított combokat tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagyma-granulátumot, füstölt paprikát és a csípős paprikakrémet. Ezután az ízesítőket alaposan masszírozzuk a húsba.
Egy magas falú, sütőbe is betehető serpenyőben vagy fazékban kevés olajat forrósítsunk fel, majd a combokat oldalanként addig süssük, míg megpirulnak kívülről. Ezután vegyük ki a combokat, tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, és a zúzott fokhagymával együtt dobjuk az olajra, amelyben a combok sültek. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá kevés olajat. Pirítsuk 1-2 percig, majd a megmosott, lecsepegtetett rizst is keverjük hozzá. Pirítsuk 1-2 percig, utána öntsük rá a folyadékot, és helyezzük a combokat a fazékba a rizs tetejére.
A serpenyőre vagy fazékra helyezzük rá a tetejét (szintén sütőbe is betehető), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig.
A kész ételt petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu