Roppanós spárga parmezánba burkolva – Sütőben sül tökéletesre

panírozott spárga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárgával - én a zöldet kedvelem - nem tudok betelni, amíg szezonja van, legszívesebben minden nap ezt készítenék.

A zöld spárga az a zöldség, amelyet az alapvetően zöldségtagadó lányom is nagyon szeret. Talán azért, mert nem puhára, hanem roppanósra sütöm. A sütőben sült zöldségek amúgy is a kedvenceim, elég csak a karfiolra a céklára vagy akár a sárgarépára gondolni.

Vannak olyan zöldségek, amelyek elbírják az erőteljesebb ízesítést - mint például a parmezánt -, de van olyan, amikor kevés fűszerrel sütve is tökéletes ízt kapunk. A spárga is ilyen, de arra vigyázzunk, hogy friss, kemény, tömör fejű példányokat válasszunk. A méretük mindegy, de számítsunk rá, hogy nem teljesen egyforma a sütési idejük. 

Parmezánban sült spárga

panírozott spárga recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 csomag spárga (zöld)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet bors
  • ízlés szerint oregánó (őrölt)
  • ízlés szerint bazsalikom (őrölt)
  • ízlés szerint kakukkfű (őrölt)
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 60 gramm parmezán
  • 40 gramm panko morzsa
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjünk rá vékonyan olajat. 

Fektessük rá az alaposan megmosott spárgákat, kenjük meg őket olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával és fűszerezzük ízlés szerint. Ügyeljünk rá, hogy minden spárgára jusson mindenből. Szórjunk rájuk parmezánt. Süssük 7-10 percig, amíg épphogy megpuhulnak. 

Amíg a spárga sül, készítsük el a pankót. A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a panko morzsát, süssük aranybarnára. Ha kész a spárga, szórjuk rá a morzsát és azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük