Puha sajtos keksz parmezánnal a tésztájában – Izgalmas sós nassolnivaló

parmezános keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni, pikáns sós kekszet süthetsz úgy, hogy csak reszelt parmezánt kell gyúrnod a tésztájába.

Általában az édes íz ugrik be, ha kekszre gondolunk, pedig a sós fajtákat is érdemes megkóstolni, akár nassolnivalóként, akár főétel vagy leves mellé ropogtatni. A sós kekszek sajnos semmivel sem alakbarátabbak, mint az édesek, de egy kis csavarral egészségesebbre lehet őket készíteni.

A magok mindenképpen hasznos összetevők, minél több olajos mag van egy kekszben, annál rostdúsabb lesz. A magos keksz szezámmaggal és lenmaggal a legfinomabb, de készülhet csak az egyikből is. Zabpelyhes kekszet is tudsz sósan készíteni, azért, hogy minél ízesebb legyen, sajttal süsd. A sajtok közül a parmezánt is érdemes alapanyagként használni, nemcsak a tésztáknak ad különleges ízt, hanem a keksz is kellemesen pikáns lesz tőle. 

Parmezános keksz

parmezános keksz recept

Hozzávalók 14 darabhoz

Keksz:

  • 100 gramm liszt
  • 75 gramm parmezán (reszelt)
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 70 gramm vaj (hideg)
  • 2 evőkanál víz (hideg)
  • ízlés szerint rozmaring (friss)

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a reszelt parmezánt, a sót és a borsot, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd annyi vizet, hogy formázható tésztát kapjunk. Borítsuk ki a tésztát egy kilisztezett deszkára, gyúrjuk addig, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Nyújtsuk ki a tésztát 1 centiméter vastagra. Sütikiszúróval vagy akár egy pohárral szaggassuk ki, kenjük meg felvert tojás és víz keverékével, szórjunk rá ízlés szerint rozmaringot, majd süssük 10-12 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük