Isteni finom, omlós pite pekándióval töltve – Ha igazi amerikai desszertre vágysz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Klasszikus amerikai kedvenc, amit különösen az Egyesült Államok déli részén kedvelnek, jó nagy adag tejszínhabbal megkoronázva.
A pekándió Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozik. Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, nagyon egészséges csemege. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is ehetik.
A pekándió nagyon hasonlít a dióhoz, de kicsit édesebb az íze. A dióféle Magyarországon is beszerezhető, igaz, nem annyira népszerű. Ha túl drágán vagy egyáltalán nem sikerül hozzájutni, más csonthéjas gyümölccsel, durvára vágott dióval és fenyőmaggal helyettesíthető.
A pekándió magában falatozva is nagyon finom, de megpirítva a legjobb - így különböző desszertek, saláták készítésénél is felhasználható. Az amerikaiak egyik nemzeti desszertjének, a pekándiós pitének az alapanyaga.
Pekándiós pite
Hozzávalók 6 személyre
A tészta:
- 20 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 10 dekagramm hideg vaj
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A töltelék:
- 10 dekagramm durvára vágott pekándió
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 15 dekagramm barna cukor
- 15 dekagramm kukoricaszirup
- 3.5 dekagramm olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
Tészta:
A lisztet a sóval és a cukorral szitáljuk egy tálba. A hideg vajat vágjuk kockára, morzsoljuk a liszthez. A tésztamorzsa közepébe ássunk mélyedést, a tojást verjük fel 2-3 teáskanál vízzel és a vaníliakivonattal, majd öntsük a mélyedésbe. A masszát óvatosan dolgozzuk össze, addig, amíg a tészta összeáll - ha ragad, nyugodtan adjunk még hozzá lisztet. A kész tésztatömböt csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük a hűtőbe.
Töltelék és összerakás:
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd helyezzük 22 cm átmérőjű formába.
A tojásokat üsssük keverőtálba, verjük fel sóval, majd a vajat, kukoricaszirupot, cukrot és a vaníliakivonatot is keverjük el benne.
A pekándiót oszlassuk el a tésztán, majd öntsük rá a tojásos-kukoricaszirupos keveréket, tegyük sütőbe 40-50 percre, amíg a töltelék megszilárdul.
Amikor kész, vegyük ki a pitét a sütőből, szeletelés előtt várjuk meg, amíg kihűl. Tejszínhabbal még finomabb lesz.
Fotó: Getty Images