Penne arrabbiata chilivel és friss paradicsommal: nélkülözhetetlen alaprecept

pennearrabiata2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes, zamatos paradicsom, a kellemesen csípős chili és a rengeteg fokhagyma találkozásából születik az egyik legfinomabb tésztaétel.

A penne arrabbiata egy szuper alaprecept, amelynek paradicsom, chili és fokhagyma az alapja. A csípős olasz étel többféleképpen készülhet, de szezonban friss paradicsomból az igazi. Az én változatomban nincsen elaprózva a fokhagyma mennyisége, de kevesebb gerezddel is elkészíthető.

A penne arrabbiata lényege a chili: ez lehet friss vagy pehely/őrlemény is. Én utóbbiból tartok itthon jó minőségűt, így most is azt használtam, de ha hozzá tudtok jutni friss chilihez, vékonyan karikázzátok össze, úgy adjátok a tésztához. A leveles bazsalikom nem az alaprecept része, de szerintem minden paradicsomos ételt megkoronáz.

Penne arrabbiata

pennearrabiata

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 2 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 800 gramm paradicsom
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 500 gramm penne
  • 1 marék bazsalikom
  • parmezán (tálaláshoz)
  • 1 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, kockázzuk össze. (Lehet konzerv kockázott paradicsomot is használni.) A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk nagyon vékony szeletekre. A bazsalikomot aprítsuk össze.

Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilipelyhet, 1-2 percig kevergetve pirítsuk, míg illatozni nem kezd. Keverjük hozzá a passzírozott paradicsomot és 1 deciliter vizet.

Keverjük hozzá a kockázott paradicsomot, sót, borsot, cukrot. Gyöngyözve főzzük 15 percig, közben néha kevergessük. 

Közben enyhén sós vízben főzzük al dente-re a tésztát. Szűrjük le.

Keverjük a főtt tésztát a szószba a bazsalikommal együtt. Kapcsoljuk le alatta a lángot, parmezánnal tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük