Foszlós babka sós kiadásban: pisztáciás pesztóval mennyei lesz

pestosbabka2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak édesen mennyei a babka, érdemes sós változatban is letesztelni, házi pesztóval sütve.

Ha szereted a mutatós csokis kalácsot, a babkát, próbáld ki sósan is, pesztóval sütve ugyanolyan látványos lesz, csak szeretni lehet. A foszlós tészta enyhén édeskés, hiszen kalácsról van szó, mégis nagyon passzol hozzá a sós vonal. Elég csak arra gondolni, húsvétkor is mennyire jól illik a sonka és torma mellé a fonott kalács.

A puha, vajas tésztára ezúttal pisztáciapesztó került, ettől még különlegesebb és finomabb lett. Pisztáciából isteni lesz az olasz kence, de természetesen hagyományosan, fenyőmaggal is készítheted, sőt, dióval, mandulával, tökmaggal is tökéletes lesz. 

Pesztós babka

pestosbabka

Hozzávalók 10 szelethez

Pisztáciás pesztó:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 gramm pisztácia (pucolt)
  • 0.5 kis darab citrom leve
  • 100 gramm bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 50 gramm parmezán
  • 120 ml olívaolaj

Babka:

  • 60 ml tej
  • 0.5 csomag porélesztő
  • 2 ek cukor
  • 280 gramm liszt
  • 0.5 tk
  • 2 darab tojás
  • 7 dkg vaj (puha)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a babka tésztáját. 

A tejet melegítsük meg, de ne legyen túl forró, majd keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 5 percig állni.

A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Öntsük oda az élesztőt, majd üssük oda a tojást. Kezdjük el összeállítani a tésztát, ha nagyon ragacsos, mehet még bele liszt. Ha elvált a tészta a tál falától, kezdjük el beledolgozni a puha vajat. Két részletben dolgozzuk bele, míg szép, egynemű nem lesz a tészta. Ha szükséges, itt is adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. 

Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1 órára.

Közben készítsük el a pesztót. A fokhagymát pucoljuk meg. A pisztáciát pirítsuk meg száraz serpenyőben. 

Az olaj kivételével tegyünk mindent egy aprítógépbe, dolgozzuk össze a hozzávalókat. Miközben megy a gép, fokozatosan csurgassuk hozzá az olajat is, míg krémes nem lesz a pesztónk.

Ha a tészta kétszeresére nőtt, nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen egy kb. 25x35 centis téglalappá. Kenjük meg bőségesen a pesztóval, mindenhova jusson belőle. A hosszabb oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire a feltekert rudat, a széle nézzen lefelé.

Vágjuk hosszában félbe a babkát, de ne vágjuk át teljesen, a vége maradjon egyben, hogy ne essen szét, könnyebb legyen befonni. Az így kapott két fél tekercset kezdjük el egybefonni, lazán tegyük egyiket a másikra úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé. A tészta végét a kezünkkel nyomjuk össze, hogy ne nyíljon majd szét. Az így kapott rúdból készítsünk egy koszorút, hogy még mutatósabb legyen. Fedjük le konyharuhával, majd tegyük félre még 1 órára pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Süssük a babkát 35-45 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Várjuk meg, míg kihűl, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük