Isteni, petrezselymes tojásfasírt: főzelék mellé, de szendvicsbe is kerülhet

ptfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojásfasírthoz alig kell valami, de az egyszerű masszát rengetegféle módon izgalmasabbá teheted.

A fasírt masszájában zsemle, petrezselyem és fűszerek is helyet kapnak, de ha szeretnéd, bátran cifrázd, adj hozzá reszelt sajtot, csemegekukoricát, borsot vagy néhány kalap gombát. Csak rajtad múlik, mivel teszed gazdagabbá a tojásfasírtot, ez érvényes a fűszerekre is, a fokhagymát és a fűszerpaprikát is elviseli.

A massza összeállításánál arra figyelj, hogy lágy legyen, de jól formázható, ezért a zsemlemorzsát óvatosan adagold! Akár lepény formájában is megsütheted, úgy szendvicsbe is tökéletes, próbáld ki sonkás vagy rántott húsos zsemlébe pakolva, de főzelékfeltétnek is szuper lesz, szinte mindenhez illik.

A tojásból nemcsak fasírt készülhet, hanem isteni tojáskrokett is.

Petrezselymes tojásfasírt

ptfct

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 2 fej vöröshagyma (közepes méretű)
  • olaj szükség szerint
  • 6 darab tojás
  • 2 darab zsemle
  • tej vagy víz szükség szerint
  • zsemlemorzsa szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Üssünk fel 5 darab tojást, verjük fel és tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg (3-4 perc, közben kevergessük), majd csorgassuk rá a tojást, sózzuk, süssünk belőle kemény rántottát, tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl.

Míg a tojás hűl, a zsemléket tegyük tálba és öntsünk rájuk annyi folyadékot, amennyi ellepi őket. Alaposan nyomkodjuk bele a zsemlét, hogy meg tudja magát szívni a tejjel vagy vízzel.

A zsemlékből a folyadékot nyomkodjuk ki, tegyük egy másik tálba, adjuk hozzá a hagymás tojást, alaposan dolgozzuk egybe. Utána üssük rá a maradék tojást, a petrezselymet finomra vágva és a fűszereket is keverjük a masszához annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Lágy, de jól formázható legyen a massza.

A bekevert masszából formázzunk tetszőleges gombócokat, forgassuk őket zsemlemorzsába, forró olajban süssük őket aranybarnára mindkét oldalán.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük