Könnyed és isteni mediterrán bulgursaláta: ez a nagy melegben is jólesik
A mediterrán bulgursaláta, vagyis a tabbouleh igazi felüdülés a nyári melegben.
Az alábbi recept a kínai tojásos rizs újragondolása, de valójában csak annyit változtattunk rajta, hogy a néha már kissé unalmas rizst rostban gazdag bulgurra cseréltük. Az, hogy milyen zöldségeket keversz a tört búza mellé, illetve mennyire készíted tojásosan, rajtad áll, de érdemes minél többfélével feldobni. Én a szokásos borsó-répa párost paprikával, gombával, brokkolival egészítettem ki. Akkor a legfinomabb ez az étel, ha a zöldségek roppannak benne, úgyhogy nem szabad teljesen puhára dinsztelni őket.
Mivel a bulgur rostdús és tápláló, a belőle készült fogás ebédként is megállja a helyét. Főételként 4, köretként 6 főnek elegendő.
A bulgurt tegyük egy hőálló tálba. Forraljunk fel 400 ml vizet, majd öntsük a bulgurra. Fedjük le a tálat, hagyjuk állni a bulgurt 10 percig.
Közben készítsük elő a zöldségeket: a brokkolit szedjük egészen apró rózsákra, a répát pucoljuk meg, majd reszeljük le. A paprikát kockázzuk össze. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A borsót mérjük ki.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, melegítsük fel. Adjunk hozzá minden zöldséget. Keverjünk mindent egybe, majd fedjük le a serpenyőt, hagyjuk a zöldségeket puhulni 5-8 percig. Ha nagyjából megpuhultak, de azért még roppanósak, húzzuk őket a serpenyő egyik felére. A tojásokat verjük fel, majd öntsük a serpenyő üresen maradt részébe, készítsünk belőle tojásrántottát.
Ha elkészült, adjuk a zöldségekhez és a tojáshoz a bulgurt a maradék olívaolajjal és a szójaszósszal együtt. Nagy lángon, kevergetve pirítsuk 3 percig. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu