Krémes, tejszínes házi fagyi bogyós gyümölcsökből: miért választanád a boltit?
A tejszínes, krémes, csupa gyümölcsös fagyi a legjobb hűsítő kánikulai napokon.
A vanílián és a csokin kívül talán a pisztácia az egyik legnagyobb kedvenc, ha fagyiról van szó, legalábbis az ismerőseim körében mindenképpen. Szerencsére ezt sem lehetetlen házilag elkészíteni, sőt, viszont ahhoz, hogy a pisztáciát – vagy bármilyen más magot – a krémbe tudj keverni, meg kell változtatni a textúráját.
Magvajat készíteni végtelenül egyszerű, és sokkal költséghatékonyabb, mint a boltban megvenni az üvegeset. Mivel a magvakban rengeteg olaj található, nem kell is kell pluszfolyadékot adni hozzájuk, csak addig aprítani őket, míg a bennük található zsiradék kiválik. Ekkor megtörténik a varázslat, krémes massza lesz a magokból.
Ezzel a krémmel aztán már bátran dolgozhatsz, ízesíthetsz vele fagyialapot is. Az alábbi tökéletes recept a YouTube-on jött velem szembe, gép nélkül készül, viszont rá kell szánni az időt.
Készítsünk a pisztáciából „vajat”: a megpucolt, pörkölt pisztáciát tegyük aprítógépbe, majd addig dolgoztassuk a gépet, míg egynemű krém nem lesz a magból, ki nem válik a benne található olaj. Ez több percet fog igénybe venni, a mogyoróvajnál találni róla részletesebb leírást.
A tejet és a tejszínt melegítsük össze egy kis lábasban, míg elkezd gyöngyözni.
Közben a tojássárgáját verjük habosra a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett öntsük a tojásos keverékre a forró tej felét. Ha csomómentesre kevertük, öntsük az egészet vissza a maradék tejbe, szintén folyamatos kevergetés mellett.
A lábast tegyük vissza alacsony lángra, adjuk hozzá a pisztáciavajat. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg elkezd sűrűsödni, ekkor húzzuk le a tűzről.
Öntsük a keveréket egy fagyasztóba is betehető tálba, majd tegyük a mélyhűtőbe fél órára. Ha letelt a 30 perc, keverjük át egy villával, majd tegyük vissza a fagyasztóba. Félóránként keverjük át 3-4 órán keresztül, míg krémes, kanalazható állaga nem lesz.
Utána már nem kell keverni, hagyjuk a mélyhűtőben tálalásig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu