Szaftos bolognai ragu polentával kínálva: sűrű, fűszeres szafttal lesz az igazi

bpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bolognai és polenta, két kedvenc találkozik a tányéron, mennyei ízélményben lesz részed.

A polenta, vagy nevezzük inkább puliszkának, régen a szegények eledele volt, mára azonban a legmenőbb éttermek étlapján is helyet kap. Ha nem ismernéd a kukoricadarás finomságot, itt az ideje, hogy felfedezd, isteni és nagyon izgalmas variációkban kerülhet a tányérra, akár még pizza alapja is lehet.

A polentát gyakran szaftos ragukkal szokták nyakon önteni, népszerű marhapörkölttel kínálva, most azonban egy másik kedvenc, bolognai került rá. Az igazi bolognai pár órát a tűzhelyen rotyog, míg elkészül, de nem muszáj ennyi időt szánni rá, léteznek gyors változatok is. A legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz és a szentháromságot, azaz a hagyma, sárgarépa, zeller kombinációt ne felejtsd ki a fazékból. Ha esetleg maradna a bolognaiból, tedd hűtőbe, kiváló melegszendvicsfeltét lehet.

Polenta bolognai raguval

pbct

Hozzávalók 4 személyre

Bolognai:

  • 1 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab zellerszár
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 700 gramm sűrített paradicsom
  • 300 milliliter víz
  • 1 csipet oregánó
  • 1 csipet bazsalikom
  • 1 csipet kakukkfű
  • 70 dekagramm darált sertés vagy marha

Polenta:

  • 7 deciliter víz vagy tej
  • 1 csipet
  • 120 gramm kukoricadara
Recept idők

Elkészítés:

Bolognai:

A lereszelt vagy finomra felaprított zöldségeket kevés olajon, 10-15 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a húst és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel (az utolsó hármast is lehet ízlés szerint adagolni, ha valaki többet szeretne belőlük tenni, csak bátran!). Gyakori kevergetés közben főzzük addig a húst (körülbelül 15 perc), amíg elpárolog alóla a folyadék, utána öntsük rá a sűrített paradicsomot (passatát) és a vizet, majd főzzük, míg a ragu szaftja besűrűsödik.

Polenta:

A vizet vagy a tejet sózzuk, melegítsük forrásig, majd keverjük bele a kukoricadarát és lassú láng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.

Tálalás:

Szedjünk egy mély tányérra a polentából, a tetejére pedig a szaftos bolognaiból.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük