Kiadós és nagyon finom portugál kelkáposztaleves: kolbász is gazdagítja

klct
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A portugál konyha egyik remekműve a tartalmas, minden földi jóval megpakolt kelkáposztaleves. A meleg fogást a kolbász, szalonna és a füstölt paprika teszik ellenállhatatlanná.

A harsogóan zöld kelkáposzta vitaminokban, ásványi anyagokban és béta-karotinban bővelkedik, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Emellett izgalmas alapanyag, használatánál csak arra figyelj, hogy ne főzd túl, mert akkor kellemetlen lesz az illata és az íze is.

Mi, magyarok, ha kelkáposztáról van szó, akkor főzeléket készítünk belőle vagy rakottas fogást. Érdemes azonban felfedezni a zöldet, mert tényleg nagyon ízletes ételek készülhetnek belőle. Erre bizonyíték a portugálok húslevese, melyben a kelkáposzta a főszereplő. A zöldség mellé más zöldségek is kerülnek, melyektől laktató lesz. A levesnek a fokhagyma, kömény, füstölt paprika adja meg az esszenciáját. Elképesztően intenzív ízek robbannak a szájban, élvezet minden egyes falat a fogásból.

Főzési tipp

  • Ha azt szeretnéd, hogy a kelkáposzta levele megőrizze szép zöld színét, akkor érdemes a káposztával együtt fél teáskanál szódabikarbónát keverni a leveshez.
  • Kelkáposzta helyett kínai kelt is használhatsz.

Portugál kelkáposztaleves

ctkl

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors
  • kevés olaj vagy zsír (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, póréhagymát, és dinszteljük üvegesre. Amikor a hagymák összeestek, dobjuk rá a zúzott fokhagymát, 1 perc után pedig a megtisztított, kockákra vágott krumplit is keverjük hozzá, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

A levest fűszerezzük sóval, borssal és őrölt köménnyel.

A megtisztított kelkáposztát daraboljuk fel tetszés szerint, a kolbászt vágjuk karikákra, a szalonnát pedig kockázzuk fel.

Amikor a krumpli félpuha, adjuk hozzá az előkészített kelkáposztát, és fűszerezzük még füstölt paprikával és Cayenne-borssal.

Az előkészített kolbászt és szalonnát pirítsuk le a saját zsírjukon, ha szükséges, adjunk hozzá kevés olajat vagy zsírt.

Amikor a zöldségek puhára főttek, akkor elkészült a leves, keverjük hozzá a pirított kolbászt és a szalonnát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük