Mennyei pozsonyi kifli mákos és diós töltelékkel: a mama receptje alapján

pozsonyicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hagyományos finomság a márványos külsejű édesség, a szeretet ünnepén kötelező elem az asztalon, ebből az omlós tésztából bejgli és gazdagon töltött kifli is készülhet.

A mákkal és dióval töltött édes süteményt eredetileg Pozsonyban készítették évszázadokkal ezelőtt, innen terjedt el, hódította meg az Osztrák-Magyar Monarchia területén élők szívét. Pozsonyi kiflit vagy patkót általában karácsonykor készítenek, a bőséges töltelék az ajándékok gazdagságát szimbolizálta régebben. A tészta hihetetlenül omlós, szép márványos, ez a pihentetésnek köszönhető.

A diós töltelékkel készült édes falatokat kifli, a mákosakat patkó alakban szokás elkészíteni, de ez a tészta tökéletesen alkalmas bejglinek is. Mutatós finomság, ami reggelire is elmajszolható kávé vagy tej mellé.

Pozsonyi kifli

pozsonyict

Hozzávalók 8 személyre

Tészta:

  • 60 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm zsír
  • 1.5 deciliter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1.5 dekagramm élesztő
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás

Mákos töltelék:

  • 25 dekagramm mák
  • 15 dekagramm cukor
  • 1.25 deciliter tej
  • 1 darab citrom
  • 1 evőkanál baracklekvár

Diós töltelék:

  • 25 dekagramm darált dió
  • 15 dekagramm cukor
  • 1.75 deciliter tej
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a hideg vajjal és zsírral gyors mozdulatokkal morzsoljuk el.

A langyos cukros tejben az élesztőt futtassuk fel, majd 3-5 perc után adjuk a liszthez a sóval együtt. A tojást is üssük a lisztes tálba, gyúrjunk belőle tésztát. A kész tésztát folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 15-30 percre.

Töltelék:

A mákot vagy a diót keverjük össze a cukorral, tejjel forrázzuk le, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, csak a mákos töltelékhez keverjünk 1 evőkanál baracklekvárt is.

A tésztát osszuk cipókra, ebből a mennyiségből 4 darab lesz, készíthetjük bejglinek és kiflinek is. Kiflikészítésnél a cipót sodorjuk rúddá, vágjuk 3 dekás darabokra, majd nyújtsuk 2 milliméter vastagságúra, az egyik oldalra kanalazzunk tölteléket, a tésztát hajtsuk rá a töltelékre. A diósakat kifli, a mákosakat patkó alakúra formázzuk.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük 40-50 percig a hűtőben. A hideg pihenő után kenjük le tojásfehérjével a kifliket, meleg helyen pihentessük még 30 percig, majd légkeveréses sütőben, 180 fokon 25-35 perc alatt süssük készre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük