Mennyei, puha kukoricakenyér házilag: alig valamiből készül

Kukoricakenyer c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy autentikus, amerikai ihletésű, ropogós külsejű és szaftos belsejű kukoricakenyérre vágysz, akkor ne keress tovább.

Az egyik fontos szabály, ha tökéletes kukoricakenyeret szeretnél, hogy darabosabb kukoricalisztet használj. A finomlisztté őrölt kukoricából ugyanis értékes részeket távolítanak el, amelyek egyrészt nem hagyják kiszáradni a tésztát, másrészt biztosítják az intenzívebb kukoricás ízt. 

A legtöbb kukoricakenyér-recept 1:1 arányban használja a kukorica- és a búzalisztet, ám a hagyományos déli államokból származó amerikai receptekben több a kukorica, sőt van, amelyikben csak az szerepel.

A legjobb, ha előmelegített, sistergően forró, kivajazott edénybe vagy tepsibe öntöd a tésztát, így létrejön a roppanós kéreg. Ha van, az öntöttvas edény a legjobb választás.

A jó kukoricakenyér titka az optimális hidratáltságban rejlik. Ehhez használj elegendő mennyiségű írót (ebben az esetben zabital almaecettel keverve), barna cukrot és juharszirupot - mert ezek több nedvességet tartalmaznak, mint a fehér cukor -, valamint olívaolaj és vegán vajhelyettesítő megfelelő arányú keverékét. Természetesen sima vajjal is dolgozhatsz. Fontos, hogy vajas ízű legyen az eredmény, ezért nem érdemes kihagyni.

A darabosabb kukoricalisztből készült tésztát pihentetni kell sütés előtt, hogy teljesen felszívja a nedvességet, és a nagyobb szemcsék megpuhuljanak. Ez minimum 10 perc, de akár egy órát is várhatsz a sütésig.

Puha, házi kukoricakenyér

Kukoricakenyer 2

Hozzávalók 10 szelethez

  • 360 ml barista zabital
  • 2 tk almaecet
  • 200 g darabos kukoricaliszt
  • 100 g búzafinomliszt
  • 1.5 ek sütőpor
  • 0.5 tk
  • 55 g vegán vajhelyettesítő
  • 55 ml olívaolaj
  • 40 g barna cukor
  • 85 g juharszirup
  • 2 tk vegán vajhelyettesítő az edény kikenéséhez
  • 1 ek kukoricaliszt (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Keverjük az almaecetet a zabitalba, és tegyük félre 10 percre, hogy enyhén megaludjon. Ez lesz az írónk.

Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport és a sót.

Alacsony hőfokon olvasszuk meg a vegán vajhelyettesítőt, és az olívaolajjal, a barna cukorral, a juharsziruppal és a házi íróval együtt öntsük a lisztekre. Óvatosan keverjük össze, de nem kell minden kis rögöt eloszlatni. A masszát legalább 10 percig pihentessük.

Egy 23-25 cm átmérőjű edényt helyezzünk a forró sütőbe, és 5-10 perc alatt melegítsük elő. Vegyük ki, kockázzuk bele a vajhelyettesítőt, és miután megolvad, szórjunk az edény aljára 1 teáskanálnyi kukoricalisztet.

Öntsük az edénybe a kukoricakenyér-masszát, és 180 fokon süssük 30 percig. 

Melegen, vajjal és juharsziruppal fogyasszuk, de chilis babbal is isteni!

Tipp: zabitalból a lehető legzsírosabbat válaszd. A tésztához egy teáskanálnyi darabolt friss rozmaringot is keverhetsz, attól különlegesen illatos lesz a kenyér.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük