Nagyon puha lekváros kifli: olcsó, szerény finomság a nagyi régi receptjei közül

lkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyi édes kiflije pihentetés nélkül készül, a begyúrt tésztával azonnal dolgozhatsz.

Az omlós tésztájú vendégváró tipikusan az a finomság, amivel azonnal lehet dolgozni, nem kell pihentetni a tésztát. Persze, ha előre tervezel és este begyúrod, gond nélkül elviseli, ha lefedve hűtőbe teszed, hogy aztán másnap dolgozz vele tovább.

Ha hű szeretnél maradni a régi recepthez, akkor libazsír kerüljön a tésztába, sokkal porhanyósabb lesz tőle. A zsiradékot tejföllel is lehet helyettesíteni, azzal is omlós lesz a tészta állaga. A kiflik jól lefedve, néhány napig simán megőrzik a puhaságukat, készítsd el őket a kedvenc lekvároddal megkenve, jól fog esni a délutáni lazításnál, miközben a kedvenc könyvedet bújod.

Lekváros kifli

lkct

Hozzávalók 22 darabhoz

  • 500 gramm liszt
  • 10 gramm száraz élesztő
  • 1 csipet
  • 200 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • lekvár ízlés szerint
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral keverjük habosra.

A lisztet szitáljuk tálba, utána tegyük hozzá a száraz élesztőt és a sót, alaposan forgassuk egybe, majd a puha vaj is mehet a tálba. Dolgozzuk egybe a liszttel, végül a tojásos keveréket és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjuk tésztává.

A begyúrt tésztát osszuk két részre, először az egyiket nyújtsuk ki kör alakúra lisztezett felületen, majd vágjunk belőle háromszögeket úgy, mintha pizzát vagy tortát szeletelnénk fel.

A háromszögeket kenjük meg ízlés szerint lekvárral, majd tekerjük fel a kifliket. Járjunk el így a tészta másik felével is.

A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.

A kisült kifliket kínáljuk porcukorral meghintve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük