Rakott zöldbab egyszerűen, sok tejföllel: másnap még finomabb

rzcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tombol a zöldbab szezonja, a roppanós finomság augusztus végéig fellelhető a piacon, ha te is szereted, akkor készítsd el belőle az egyik legfinomabb rakottas ételt.

A zöldbab vagy vajbab frissen a legfinomabb, de mirelit formában is használhatod, hisz rengeteg izgalmas fogást dobhatsz belőle össze a család örömére.

A zöldbabból nagy kedvenc a főzelék, leves, pörkölt vagy a rakottas, mely darált hússal és jó sok tejföllel nyakon öntve készül. A rakott zöldbab egyszerűen összeállítható, igazán tartalmas fogás, mely másnap is ugyanolyan finom. Ha több napra főznél, akkor mindenképp készítsd el ezt a remek ételt, melyet reszelt sajttal megszórva még ínycsiklandóbbá tehetsz.

Rakott zöldbab

rzct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre rizs
  • kevés olaj
  • só ízlés szerint
  • 2 fej vöröshagyma
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál majoránna
  • víz szükség szerint
  • 1 kg zöldbab
  • 400 g tejföl
  • kevés zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A rizst készítsük el a szokásos módon, először kevés olajon pirítsuk, majd öntsük fel 2 bögre vízzel, sózzuk, lefedve főzzük addig, míg a vizet magába szívja.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd dobjuk rá a darált húst és pirítsuk fehéredésig, ne legyen alatta folyadék. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, fekete borsot és a majoránnát, öntsük fel 1-2 deci vízzel. Főzzük még így 10-15 percig, addig, amíg sűrű lesz a szaft.

A darált húst és a rizst forgassuk egybe.

A zöldbabot dobjuk forrásban lévő sós vízbe és főzzük puhára.

Egy tepsi vagy jénai aljára szórjunk kevés zsemlemorzsát, majd a zöldbab felét helyezzük rá. A babra mehet a darált hús és jó sok tejföl, majd a maradék zöldséget igazgassuk el a tetején, tegyünk rá még tejfölt.

A rakottas tetejét enyhén locsoljuk meg olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük