Ropogós, fűszeres rántott karaj: pankomorzsa és parmezán borítja

rántottkaraj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kívül ropogós és izgalmas, belül omlós és fűszeres sertéskarajt tehetsz az asztalra, ha megfogadsz pár tanácsot.

A rántott húsnál nincs nagyobb kedvenc, ám egy-két apró trükkel még izgalmasabbá teheted: ha feldobod a panírját, az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A klasszikus zsemlemorzsát pankóra cseréltük, így sokkal ropogósabb lett a hús bundája, mellé pedig parmezánt is kevertünk, hogy az íze is különlegesebb legyen.

Bár most sertéskarajjal dolgoztunk, csirkemellel is működik a recept. A karajt érdemes bepácolni egy kevés olívaolaj, fokhagyma és citromlé keverékébe, így nemcsak ízletesebb, de puhább is lesz a hús. Legalább 1 órát hagyd állni ebben, de ha előző nap összekészíted, egy éjszakát is maradhat a pácban.

Rántott karaj

rántottkaraj2

Hozzávalók 6 személyre

  • 6 szelet sertéskaraj
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk citromlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 70 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 80 gramm pankomorzsa
  • 25 gramm parmezán
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A karajszeleteket kicsit klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. Tegyük őket egy tálba, adjuk hozzájuk a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az olívaolajat. Keverjük össze alaposan, dörzsöljük a húsba a pácot, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy éjszakára.

A lisztet szórjuk egy tányérra. A tojást verjük fel egy másikban, enyhén sózzuk. A harmadikban keverjük össze a pankót és a parmezánt.

A karajt forgassuk a lisztbe, a tojásba, majd a pankóba, utóbbit picit nyomkodjuk rá. Tegyük egy tálcára, míg mindegyiket beforgatjuk.

Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk kb. 2 deci olajat, majd tegyünk bele annyi szelet karajt, amennyi kényelmesen elfér. Közepes lángon, oldalanként 3-4 percig süssük, míg aranybarna lesz mindkét fele. Szedjük papírtörlővel bélelt tányérra.

Melegen, körettel együtt kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük