Ratatouille, vagyis francia lecsó – Zsenge cukkini és padlizsán gazdagítja

ratatouille cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van, amivel nem lehet vitatkozni, a lecsó az egyik, ha nem a legjobb étel a világon.

Bár a ratatouille-t francia lecsónak nevezi a köznyelv, mégis különbözik a magyar változattól. Például abban, hogy nincs rataouille rengeteg zöldfűszer nélkül, illetve az alapját paradicsompüré képezi, amit természetesen friss paradicsommal is dúsítunk. Ebben egyébként az izraeli lecsóra, a shakshoukára is hasonlít.

Most azért is készítettem, mert anyu kertjében annyi cukkini termett, hogy nem győzzük felhasználni, így szinte minden napra jut valamilyen cukkinis étel. Nem panaszkodom, mert számomra megunhatatlan, ráadásul kalóriaszegény étel, így nyugodt lelkiismerettel ehetjük. Készíthetjük serpenyőben vagy tepsiben, szeletelhetjük vagy kockázhatjuk, a lényeg, hogy a zöldségek maradjanak kissé roppanósak, ne főjenek szét. Nem baj, ha kicsit keményebb paradicsomot választunk. Ez a változat tepsiben készült, felkarikázott zöldségekkel.

Ratatouille

ratatouille recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab padlizsán
  • 2 darab cukkini
  • 1 darab paradicsomkonzerv
  • 2 darab paradicsom
  • 3 darab kaliforniai paprika
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál zsálya
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Keverjük hozzá a paradicsomkonzervhez, majd szórjuk rá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket karikázzuk fel, a paprikát is vágjuk viszonylag egyforma szeletekre, majd rendezzük el szépen egy tepsiben. Ne sózzuk meg, mert akkor azonnal levet eresztenek. Öntsük rá a paradicsomszószt, locsoljuk meg olívaolajjal.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 60 perc alatt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük