Ravioli panírban, forró olajban sütve – Nem könnyű fogás, de fenséges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Több okból sem könnyű, hiszen ha igazán finomat akarunk alkotni, akkor mi magunk gyúrjuk a tésztát és készítjük a tölteléket. És igen, nem könnyű olyan szempontból sem, hogy nem éppen alakbarát.
A ravioli is azok közé az ételek közé tartozik, amelyek sikeresen meghódították a világot. Csinos kis tészták, melyeket kedvünkre tölthetünk hússal, zöldségekkel, ráadásként pedig szaftos, gazdag szószban elkeverve tálaljuk. Az olasz konyha tésztája ma már a boltok polcain startra készen is megtalálható, a dolgunk csak annyi, hogy kiválasszuk a megfelelő ízvilágot, készre főzzük és valamilyen egyszerű mártással elfogyasszuk.
Mivel most rántani fogjuk a raviolit, az egyszerűségre törekvők a boltit is bepanírozhatják és megsüthetik, én azonban úgy gondolom, a házilag készült tésztának nincsen párja, ráadásul a töltelék is a mi kezünk munkáját fogja dicsérni, szóval érdemes a nehezebb utat választani, megéri.
A raviolit tölthetjük zöldségekkel vagy hússal, majd miután ropogósra sült, pikáns vagy egyszerűbb mártogatóst kínálhatunk mellé. Szuper partikaja, amiért a vendégek biztosan megrohamozzák az asztalt. Vigyázat, mert hamar függőséget okoznak ezek a rántott tésztakockák.
Raviolitáskák panírban
Hozzávalók 4 személyre
Tésztához:
- 5 darab tojás
- 50 dekagramm liszt
- csipet só
Húsos töltelék:
- 60 dekagramm darált lapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 szál angol zeller
- 2 szál sárgarépa
- só
- bors
- olaj
Panír:
- zsemlemorzsa
- tej
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Keverőtálba vagy dolgozópultra öntjük a lisztet, a közepébe mélyedést ásunk, amibe beleütjük a tojásokat, beletesszük a csipet sót, majd finom mozdulatokkal elkezdjük a tészta gyúrását. 5-8 perces kemény folyamat, a cél, hogy a tésztánk egynemű legyen, könnyen dolgozható, ne tapadjon. A gyúrás során úgy érezhetjük, hogy nehezen áll össze a tészta, ilyenkor kevés vizet vagy még egy tojást adhatunk hozzá. Én mindig több tojást használok a tésztáknál, de ha valaki úgy érzi, sok neki, nyugodtan készülhet kevesebbel. Miután a tésztát elkészítettük, félretesszük pihenni, addig a töltelékkel foglalkozunk.
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kevés olajon, közepes lángon elkezdjük lepirítani. Amint a zöldségek összeestek, az edénybe tesszük a darált húst, alaposan elkeverjük, sóval, borssal fűszerezzük és készre főzzük. Körülbelül 30-35 perc alatt elkészül a húsos ragunk, amivel a tésztát fogjuk tölteni.
A tésztánkat szép vékonyra kinyújtjuk, majd az egyik felére kis halmokat pakolunk a húsból, a tölteléket körben megkenjük tojással, majd óvatos mozdulattal a tészta másik felét ráborítjuk a töltött részre, alaposan összenyomkodjuk. Derelyevágó segítségével körbevágjuk a töltött tésztákat. Lobogó, enyhén sós vízben 3-4 perc alatt készre főzzük őket.
Jöhet a panírozás. Először tejbe mártjuk a töltött tésztákat, majd zsemlemorzsába. Egy tálcára pakoljuk az így készült tésztákat, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
Fotó: Getty Images