A legrégebbi olasz leves egészséges és spórolós is - Kenyérrel van sűrítve

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ribollita, azaz újraforralt, a régi, szegény olasz konyha hagyománya, de annyira jó, hogy bármilyen helyzetben érdemes elkészíteni, különösen akkor, ha új kelkáposztánk, fodros kelünk vagy mángoldunk akad éppen otthon.

No meg sok száraz kenyérmaradékunk, mert a ribollita egy kenyérleves. Nagyon sok régi nemzet kenyérrel sűrítette az ételeket, például a magyar is, de az olaszok rengeteg fogásban meg is tartották a száraz kenyér szerepét.

Ilyen ez a ropogós morzsával szórt spagetti is és a kenyérsaláták, ahogy ennek a főzelék állagú levesnek is fontos eleme. 

A receptek nagyon különbözőek lehetnek, de mindig megy bele bab, krumpli, répa, paradicsom és sok zöld. A legtipikusabb alapja, a fodros kel nálunk nagyon ritkán kapható, ha nem jutunk éppen hozzá, új kelkáposztával vagy mángolddal lehet helyettesíteni. 

Ribollita, kenyérrel sűrített olasz zöldségleves

ribollita1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab zellerszár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 400 gramm paradicsomkonzerv
  • 300 gramm fehér bab (főtt vagy konzerv)
  • 1 csomag mangold
  • 1 szelet száraz kenyér
  • ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, zsálya
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket mind feldaraboljuk. Az olívaolajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk az aprított póréhagymát, zellerszárat, répát, krumplit és a mángoldot is. Felöntjük a paradicsommal és annyi vízzel, hogy ellepje az összes zöldséget, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a fokhagymát és mindent puhára főzünk. Amikor már minden puha, hozzáadjuk a babot is. Tálaláskor minden tányérba teszünk egy-egy szelet száraz kenyeret, erre merjük a levest, a tetejére pedig olívaolajat csepegtetünk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük