Bácskai rizses hús a mama receptje szerint: jó szaftosan az igazi

brhcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos kedvenc eredetileg sertéshússal készül, de szárnyassal is kipróbálhatod a receptet.

Ahány ház, annyi szokás, még az olyan hagyományos, egyszerű étek, mint a bácskai rizses hús sem készül egyformán, háztartásonként más receptre esküsznek. Az eredeti sertéshússal készül, de szárnyassal is helyettesítheted. A rizses húsnak ismertek olyan változatai, melyekbe borsó vagy zöldbab kerül, ez is ízlés kérdése. A klasszikus receptet követve a rizst a kész pörköltbe kell főznöd, de külön is elkészítheted, utána elég a szafttal egybekeverni, de egymás mellé szedve is kínálhatod, ahogy tetszik.

A bácskai rizses hús akkor jó, ha szaftos, igazi tunkolós étel, amely mellé a savanyúság kötelező, de kenyeret is kínálhatsz hozzá. Ha szereted a csípős ételeket, akkor az egyik paprikát cseréld hegyes erősre, vagy 1 evőkanál csípős paprikakrémet keverj a pörkölthöz.

Bácskai rizses hús

brhct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 2 darab tv-paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab sárgarépa
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre (2,5 dl) rizs
Recept idők

Elkészítés:

A húst ízlés szerint kockázzuk fel, majd tegyük félre.

A hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra és tegyük félre.

A paprikát, paradicsomot és a sárgarépát apróra kockázzuk fel, utána tegyük félre.

Egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a fokhagymát. Körülbelül 1 perc után forgassuk hozzá az előkészített húst, gyakran kevergetve pirítsuk fehéredésig.

Miután a hús színt kapott, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, sóval és borssal ízesítsük, ha szükséges, 1 deci vizet öntsünk hozzá. Fedő alatt főzzük 20-25 percig, utána keverjük hozzá az apróra vágott zöldségeket és főzzük még 20-25 percig. 

A rizst főzzük meg a szokásos módon, majd forgassuk egybe a szaftos raguval.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük