Mamaféle töltött paprika: a régi kedvenc eteti magát, olyan finom

tpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc sűrű paradicsomos mártásban készül, jellegzetes zamatát a zellertől kapja.

A töltött paprika igazi nagyiféle kedvenc, nyáron a legtöbb családnál az asztalra kerül. Az ízletes étel többféle változatban hódít: van olyan, amelyben többféle paprikába kerül a darált húsos töltelék, de olyan variációval is találkozni, mely a sütőben készül el.

Az én családomban is többféleképpen készítik ezt a receptet: az anyai nagymamám házi paradicsomlében főzte a töltött paprikákat, tojást nem tett a töltelékbe, mely a massza összefogásáért felelős, a rizst pedig félpuhára főzte. Akad viszont olyan a rokonságomban, aki nem főzi a rizst, csak simán a masszához forgatja, víz helyett pedig alaplével önti fel a sűrített paradicsomot. Az én változatomban a tapasztalataim alapján mixeltem a kedvenc ötleteimet.

Mire kell figyelni?

Mivel nagyon sűrű a mártás, ezért főzés során, ha szükségesnek érzed, öntsd fel vízzel. A receptben írt mennyiséget ízlésre szabhatod, használhatsz több paprikát, én azonban szeretem, ha gombócok is úsznak a paradicsomos lében.

Régimódi mamaféle töltött paprika

tpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 bögre rizs
  • 1 darab tojás
  • 6 darab tévépaprika
  • 100 g finomliszt
  • 8 dl víz vagy alaplé
  • 400 g sűrített paradicsom
  • 4 szál zeller zöldje
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst tegyük keverőtálba.

A hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, várjuk meg, míg kihűl, majd adjuk a darált húshoz.

A darált húst fűszerezzük sóval, borssal és pirosparikával, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, rizst és a tojást, majd keverjük egybe a masszát.

A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd töltsük meg a darált húsos keverékkel, a maradék masszából formázzunk tetszőleges húsgombócokat.

Az olajat öntsük magas falú lábasba, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk zsemleszínűre, majd öntsük fel vízzel, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. A paradicsomos lébe tegyük bele a zellert, fűszerezzük sóval és borssal, utána a töltött paprikákat és a gombócokat is helyezzük bele, főzzük 45-50 percig. (Kóstoljunk meg egy gombócot, ha még nem puha a rizs, főzzük tovább.)

A töltött paprika mellé kínáljunk főtt burgonyát vagy kenyeret.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük