Omlós tészta, feta sajtos töltelék, aranybarna répák: francia hajtogatott tészta húsvétra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a remek répás, tavaszi fűszerezésű galette nem hiányozhat idén a húsvéti asztalról. Elképesztően finom, mindenki imádni fogja majd.

A francia galette egy fantasztikus találmány. Bármivel tölthetjük kedvünk szerint, az évszaknak megfelelően.

Ha édes süteményre vágyunk, akkor megpakolhatjuk mondjuk fűszeres gyümölcsökkel, mandulával, pisztáciával, de mint ahogy az alábbi recept is mutatja, sósan, fűszeres sajttal és zöldségekkel is kiváló.

Az édes verziók szuperek uzsonnára vagy kávé mellé, míg egy-egy zöldséges megoldás, mondjuk egy finom salátával kiegészítve, remek könnyű ebéd vagy akár vacsora is lehet.

Az alább részletezett galette a húsvéti ihletettséggel készült. Répával, tavaszi zöldekkel.

Répás galette

repasgalett1.gif

Hozzávalók 5 adaghoz

Tészta

  • 350 gramm liszt
  • 200 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 deciliter víz

Sült répa

  • 750 gramm zsenge répa
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint olívaolaj

Fetakrém

  • 300 gramm feta sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 marék medvehagyma
  • 0.33 csésze olívaolaj
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sót, és összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük a morzsalékhoz, és így az egészet omlós tésztává dolgozzuk. Egy folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A friss zsenge répácskákat tessék-lássék megtisztítjuk, nem is nagyon kell megpucolni, majd hosszában felezzük, harmadoljuk őket vastagság függvényében. A répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meghintjük, majd 15 perc alatt puhára és enyhén aranybarnára sütjük.

Míg a tészta pihen és a répa sül, elkészítjük a fűszeres fetakrémet. Ehhez egy késes aprítóra lesz szükségünk. Tegyük a feta sajtot, az összenyomott fokhagymát, a zöldfűszereket, citromlevet, az olívaolajat az aprítóba és turmixoljuk össze. Borsozzuk, és turmixoljunk rajta még egyet.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Mikor a répák már kicsit kihűltek, nekilátunk az összeállításnak. A tésztát kinyújtjuk, ezúttal hosszúkás téglalap alakúra. A széleket kivéve kenjük meg a tésztát a fűszeres sajtkrémmel, és hosszában pakoljuk meg a sült répákkal. A tészta oldalait a szokásos módon hajtsuk fel, majd felvert tojással kenjük meg. Nagyjából 35 perc alatt a galette készre sül. Tálaljuk egy kevés friss petrezselyemmel megszórva, egy pár csepp balzsamecettel meglocsolva.
 

 Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük