Ricottás-spenótos tészta, ahogy az olaszok szeretik: nagyon zöld és nagyon finom

spenotos ricottas teszta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spenótpüré kiválóan alkalmas arra, hogy tésztaszósz váljon belőle, kár mindig csak főzeléknek enni.

Ha spenótpürét kapunk elő a fagyasztóból - mert miért ne tennénk, hiszen ez az egyik legjobban fagyasztható, élvezhetőségét, színét, ízét a legjobban megőrző zöldség - szinte alap, hogy főzeléket csinálunk belőle. 

Ennek nem feltétlenül kell így lennie. Az egyik kedvenc olasz pasta prontonk spenótos szósszal készül, amiben alig van néhány összetevő. A pasta pronto annyit jelent: ameddig fő a tészta, annyi idő kell a szósznak is. A megszokott, olasz minimalista elv alapján épül fel, amely három uralkodó ízre építi fel a fogást. Ebben az esetben ez a spenót, a fokhagyma és a ricotta. Én ehhez még szoktam adni némi parmezánt és aszalt paradicsomot is, de ez akár el is hagyható.

Ricottás, spenótos tészta

spenotos ricottas teszta kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 500 gramm fagyasztott spenótpüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.25 teáskanál őrölt szerecsendió
  • őrölt fekete bors
  • 250 gramm ricotta
  • 500 gramm durumtészta (pl. penne)

A tálaláshoz

  • aszalt paradicsom
  • parmezán vagy grana padano sajt
  • friss rukkola vagy bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A spenótot előző este kivesszük a fagyasztóból. Ha friss spenótból készítenénk a szószt, előbb alaposan megmossuk. 

A tésztát feltesszük főni, és amíg készül, elkészítjük a szószt.

Az olajon megfuttatjuk a felaprított fokhagymát és hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Néhány percig főzzük. Belekeverjük a ricottát, majd a leszűrt tésztához adjuk. Alaposan elkeverjük.

Aszalt paradicsommal, parmezánnal, friss zöldekkel dobhatjuk fel tálaláskor. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük