Pénztárcabarát olasz desszert a lágy tésztájú rizsfánk: minden van hozzá a kamrában

rizsfánkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizsből a legkedveltebb desszert a tejberizs, amit egyszerűen, szinte játszva dobhatunk össze - és ha már főztünk egy tejberizst, fejlesszük tovább, készüljön belőle fánk.

Fánkot enni mindenki szeret, készíteni már nem annyira. Hogy miért? Dagasztás, kelesztés, sütés és töltés, röviden szólva egy időre a konyhában ragadunk. Ha viszont minden áron fánkot szeretnénk majszolni, ami még különleges is, van egy jó hírem, létezik egyszerű megoldás. Szerény alapanyagokból sűrű tejberizst főzünk, amit langyosra hűtünk, majd hozzákeverünk még pár alapanyagot, utána indulhat is a finomságok sütése.

A rizsfánk Olaszországban nagyon népszerű édesség. Egyszerű és finom, pillanatok alatt elkészül, sokféle módon tehetjük izgalmassá. A rizsfánk masszájába vaníliakivonatot vagy mandulalisztet is keverhetünk. Az aranybarnára sült tésztát porcukorral a legegyszerűbb megszórni, amihez akár fahéjat is keverhetünk, de készíthetünk csokiöntetet is, amit a fánkokra öntünk.

Rizsfánk

rizsfánkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dekagramm kerek szemű rizs
  • szükség szerint tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A rizst másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntve főzzük, amikor a folyadékot magába szívta, kétszeres mennyiségű tejjel felöntjük, a cukrot belekeverjük, majd lassú láng felett készre főzzük.

A rizst langyosra hűtjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük, utána a lisztet is.

Serpenyőben olajat melegítünk, majd evőkanál segítségével a rizses masszából halmokat szaggatunk az olajba, kicsit kilapítjuk a kanál segítségével, mindkét oldalán aranybarnára sütjük.

A rizsfánkokat papírtörlőre szedjük, így a nem kívánt zsiradékot leitatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük