Bazsalikomos cukkinikrémleves: fokhagymás krutonnal a legjobb
Egy igazi tavaszi, frissítő és vitamindús leves, amelyet rengeteg bazsalikom ízesít. És ha ez nem lenne elég, akkor a tetejére fokhagymás kruton is kerül!
Ha elolvassuk egyes élelmiszerek összetevőinek a listáját, olykor bizony eltorzult arccal meredünk magunk elé, és felmerülhet a kérdés, hogy miért is nem csináljuk meg inkább mi magunk otthon?
Ilyen többek között a kruton is, amihez tökéletesen elég némi maradék kenyér, amelynek egy kis sóval, fűszerekkel és fokhagymával máris új értelmet adhatunk például salátákhoz vagy levesekhez.
Egy kisebb edényben keverjük el az olajat és a fűszerkeveréket, a reszelt fokhagymát, sót, borsot, majd tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
Eközben daraboljuk fel a kenyeret egy fogazott kenyérvágó késsel kb. 2 cm-es darabokra.
A héját ne vágjuk le, mert attól lesz változatos és ropogós a kruton.
Tegyük bele a felkockázott kenyeret egy nagy tálba, majd csorgassuk rá az olajos fűszerkeveréket.
Forgassuk meg benne a kenyérkockákat, amíg fel nem veszi a fűszeres olajat.
Ezután egy szélesebb tepsit kenjünk ki olajjal, majd terítsük szét benne a kenyérkockákat.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és süssük benne ropogósra a kenyérdarabokat kb. 20 perc alatt. A sütési időt befolyásolja a krutonok mérete, a kenyér típusa és állapota, ezért a sütési idő eltérő lehet.
A kihűlt kruton légmentesen zárható tasakban akár 2 hétig is megőrzi a minőségét.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu