Így süss ropogós kenyeret házilag: 5 hozzávalóból készül

Hazi-kenyer-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kenyérkészítés még sosem volt ilyen egyszerű: mindössze 5 hozzávalóból készítheted el ezt a ropogós csodát, és elfelejtheted a bolti változatokat.

A kenyérsütés nem feltétlenül kell, hogy bonyolult és izzasztó művelet legyen, hiszen az egésznek az a célja, hogy a boltinál finomabb, táplálóbb és persze pénztárcabarátabb pékáru kerüljön az asztalra. 

Ehhez hoztam most egy egyszerű, mindössze 5 hozzávalós (és ebben a só és víz is benne van!) receptet, amelynek a segítségével kezdőként is foszlós belsejű és roppanós héjú kenyeret süthetsz.

A házi kenyérsütéshez a legjobb, ha egy nagyobb, öntöttvas edényt használsz, de ennek hiányában bármilyen tepsi megfelel. 

Annak érdekében, hogy a kenyér külseje kellemesen ropogós, ne pedig szálas textúrájú legyen, tegyél egy vízzel töltött edényt is a sütőbe. A belőle felszabaduló gőz azt eredményezi, hogy a külseje kevésbé vastag, a belseje viszont foszlósabb és légiesebb marad.

A megadott alapanyag-mennyiség egy nagy kenyérre vagy 2-3 kisebb cipóra elegendő.

Ropogós házi kenyér

Hazi-kenyer

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 750 g kenyérliszt (és kevés a dagasztáshoz)
  • 12 g instant élesztő
  • 2 ek cukor
  • 3 tk
  • 500 ml langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a vizet, az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson.

Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót, a közepén alakítsunk ki egy mélyedést, és öntsük bele az élesztős vizet. Keverjük össze, hogy a tészta teljesen összeálljon.

Borítsuk a tésztát egy lisztezett felületre (vagy használjuk tovább a tálat), és 8-10 percig dagasszuk. A tészta selymes és ruganyos állagú kell, hogy legyen: ha nagyon folyékony vagy nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.

Olajozzuk ki a tál alját és oldalát, és tegyük vissza a tésztát. Takarjuk le, és meleg helyen pihentessük egy órát, amíg a térfogata a duplájára nő. 

Vegyük ki a tálból, ismét dagasszuk néhány percig, majd formázzuk meg a kenyeret: készülhet egy nagy kenyér is, de a tésztát 2-3 darabra vágva kisebb cipókat is süthetünk. Tegyük a tésztát belisztezett öntöttvas edénybe, vagy tetszés szerinti sütőformába.

Ismét pihentetés következik: takarjuk le a tésztát konyharuhával, és hagyjuk, hogy újabb 1 óra alatt a duplájára nőjön. 

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 45 perc alatt süssük meg a kenyeret. Akkor van készen, ha a héját megkopogtatva üreges hangot hallunk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük