Ropogós málnás morzsasüti: mennyei desszert sok gyümölccsel

Malnas-morzsasuti-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a morzsasüti amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: rengeteg rostdús zab az alapja, amelyre egy gazdag málnás réteg kerül.

A málnát szinte bármilyen mennyiségben meg tudom enni, de a zabbal sincs ez másként. Ha pedig a kettő találkozik, azt valóságos mennyországként élem meg. Bár született sütiimádó vagyok, nem az édes íz az elsődleges szempont egy desszertben: fontosnak tartom azt is, hogy ne csupa üres kalóriát vigyek be egy-egy nassoláskor, hanem tápláló és egészséges is legyen az, amit megeszek. Ez a málnás morzsasüti pedig minden feltételemnek eleget tesz.

A sok gyümölcs és zab miatt rengeteg rostot tartalmaz, így akár reggelire vagy tízóraira is beillik. Cukor helyett kókuszvirágcukrot használtam hozzá, amely amellett, hogy a fehér változatnál jóval alacsonyabb glikémiás indexű (GI 35), még egy kellemes karamelles zöngét is ad a sütihez. Ha azonban teljesen cukormentesre készítenéd, bátran válaszd a nyírfacukrot, a steviát vagy az eritritet.

Ha pedig más málnás és zabos desszertvariáció is érdekel, akkor ezt a málnazselés-mogyoróvajas proteinszeletet ajánlom, amelyet még sütni sem kell.

A megadott mennyiségek egy kb. 18x30 vagy 23x23 cm-es tepsihez elegendők.

Ropogós málnás morzsasüti

Malnas-morzsasuti

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz:

  • 120 g nagy szemű zabpehely
  • 130 g hideg növényi vajhelyettesítő felkockázva
  • 120 g liszt
  • 50 g kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 300 g málna
  • 1 db bionarancs reszelt héja
  • 3 ek friss narancslé
  • 4 ek kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 1 ek liszt
  • 0.5 ek kukoricakeményítő
  • 0.5 ek vaníliakivonat
  • 5 ek málnalekvár
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz tegyük a zabpelyhet egy aprítógépbe, és zúzzuk durva szemcséjű lisztté. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló gombóccá őket.

A massza kétharmadát kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük aranyszínűre.

Közben készítsük el a málnás tölteléket: egy közepes tálban keverjük össze a málnát, a narancs héját és levét, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a vaníliakivonatot. Vigyázzunk, ne törjük össze a málnát.

Kenjük meg a lekvárral a megsült alapot, majd kanalazzuk rá a tölteléket. A maradék tésztát morzsoljuk a málnás réteg tetejére úgy, hogy helyenként látható maradjon a gyümölcs.

Tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre. Akkor van készen, ha a szélek ropogós aranybarnára pirultak, és a málnák kissé összeestek.

Várjuk ki, hogy a süti szobahőmérsékletűre hűljön, majd szeleteljük tetszőleges darabokra.

Hűtőben 1 hétig eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük