Ropogós málnás morzsasüti: mennyei desszert sok gyümölccsel
Ez a morzsasüti amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: rengeteg rostdús zab az alapja, amelyre egy gazdag málnás réteg kerül.
A málnát szinte bármilyen mennyiségben meg tudom enni, de a zabbal sincs ez másként. Ha pedig a kettő találkozik, azt valóságos mennyországként élem meg. Bár született sütiimádó vagyok, nem az édes íz az elsődleges szempont egy desszertben: fontosnak tartom azt is, hogy ne csupa üres kalóriát vigyek be egy-egy nassoláskor, hanem tápláló és egészséges is legyen az, amit megeszek. Ez a málnás morzsasüti pedig minden feltételemnek eleget tesz.
A sok gyümölcs és zab miatt rengeteg rostot tartalmaz, így akár reggelire vagy tízóraira is beillik. Cukor helyett kókuszvirágcukrot használtam hozzá, amely amellett, hogy a fehér változatnál jóval alacsonyabb glikémiás indexű (GI 35), még egy kellemes karamelles zöngét is ad a sütihez. Ha azonban teljesen cukormentesre készítenéd, bátran válaszd a nyírfacukrot, a steviát vagy az eritritet.
Ha pedig más málnás és zabos desszertvariáció is érdekel, akkor ezt a málnazselés-mogyoróvajas proteinszeletet ajánlom, amelyet még sütni sem kell.
A megadott mennyiségek egy kb. 18x30 vagy 23x23 cm-es tepsihez elegendők.
Ropogós málnás morzsasüti
Hozzávalók 12 szelethez
Az alaphoz:
- 120 g nagy szemű zabpehely
- 130 g hideg növényi vajhelyettesítő felkockázva
- 120 g liszt
- 50 g kókuszvirág- vagy barna cukor
- 0.5 tk sütőpor
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 300 g málna
- 1 db bionarancs reszelt héja
- 3 ek friss narancslé
- 4 ek kókuszvirág- vagy barna cukor
- 1 ek liszt
- 0.5 ek kukoricakeményítő
- 0.5 ek vaníliakivonat
- 5 ek málnalekvár
Elkészítés:
Az alaphoz tegyük a zabpelyhet egy aprítógépbe, és zúzzuk durva szemcséjű lisztté. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló gombóccá őket.
A massza kétharmadát kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük aranyszínűre.
Közben készítsük el a málnás tölteléket: egy közepes tálban keverjük össze a málnát, a narancs héját és levét, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a vaníliakivonatot. Vigyázzunk, ne törjük össze a málnát.
Kenjük meg a lekvárral a megsült alapot, majd kanalazzuk rá a tölteléket. A maradék tésztát morzsoljuk a málnás réteg tetejére úgy, hogy helyenként látható maradjon a gyümölcs.
Tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre. Akkor van készen, ha a szélek ropogós aranybarnára pirultak, és a málnák kissé összeestek.
Várjuk ki, hogy a süti szobahőmérsékletűre hűljön, majd szeleteljük tetszőleges darabokra.
Hűtőben 1 hétig eláll.
-
2024-03-23 09:28:01
-
2023-09-14 08:32:01
-
2023-08-19 10:16:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!