Mákos nudli teljes kiőrlésű lisztből: pár hozzávalóból készül
A nudli nem csak a gyerekek kedvence, a legtöbb felnőtt is odavan érte. Leves után tálalva kiadós ebéd lehet belőle, de önmagában is ugyanolyan laktató lesz.
Jól jársz, ha a sima lisztet teljes kiőrlésűre cseréled, hiszen a sok rost segíteni fog abban, hogy utána később éhezz meg.
A mákos nudli titka, hogy a cukros mákot nem szabad egyszerűen csak rászórni a tésztára, mert akkor száraz marad. Egy kevés olvasztott vajjal vagy zsíros tejszínnel locsold meg, és utána forgasd bele a keverékbe. Meglátod, hatalmas lesz a különbség.
Ha gluténérzékeny vagy, akkor a búzát zabpehelylisztre is cserélheted.
Rostban gazdag mákos nudli
Hozzávalók 4 személyre
- 600 g héjában főtt krumpli
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 ek lenmag- vagy chiamagliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek vegán vajhelyettesítő
- 80 g darált mák
- 50 g porcukor
Elkészítés:
Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Tegyük bele a krumplit.
A fedő alatt megfőtt krumplit hámozzuk meg, és törjük át krumplinyomón. Várjunk, amíg langyosra hűl, majd gyúrjuk össze a liszttel, a lenmagliszttel, a sóval és a vaníliás cukorral.
A tésztából nyújtsunk hosszú hengerformát, majd egy késsel vagdossunk le 1-1,5 cm vastag korongokat. Tenyérrel formázzunk belőlük szabályos nudlikat, hogy a két végük elvékonyodjon. Ha szükséges, időnként lisztezzük be a nyújtó felületet, hogy a tészta ne ragadjon oda.
Forraljunk vizet egy lábasban.
Dobáljuk a nudlikat lobogó vízbe (ha kisebb az edény, akkor 2-3 körben), várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére, és onnan számítva főzzük őket 1-2 percig.
Kiszedés után kanalazzuk rájuk a vajat, és szórjuk meg az édes mákos keverékkel. Óvatosan forgassuk át őket, hogy mindenhol mákosak legyenek.
Lekvárral tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!