Édesburgonya-püré rozmaringgal: fenséges köret karácsonyra

Edesburgonyapure rozmaringgal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megfelelő köret nélkül a legjobb karácsonyi fogás sem érvényesül igazán: ha ezt a krumplipürét választod, garantált a siker.

Az édesburgonya önmagában is különleges alapanyag, hiszen édes ízével és krémes állagával az egyébként unalmas fogásokat is képes feldobni. A legjobb választás (szinte minden esetben), ha sütőben sütöd, hiszen a főzéssel ellentétben így ízesebb és krémesebb marad.

Ebben a receptben azonban egy másik sztárhozzávaló is szerepel, ami nem más, mint a karamellizált fokhagyma. Az édesburgonyához hasonlóan ő is a sütőben, fóliába csomagolva készül, és ínycsiklandóan illatosra és krémesre sül.

Az elsőre talán bonyolultnak tűnő recept mindössze pár percnyi tényleges munkát takar, hiszen az összes többit a sütő végzi, közben pedig mással is foglalkozhatsz. Az eredmény pedig egy látványos, illatozó, valóban ünnepi köret lesz, amelyet kicsik és nagyok egyaránt szeretni fognak.

Rozmaringos édesburgonya-püré

Edesburgonyapure rozmaringgal 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 db közepes édesburgonya (kb. 600 g)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 200 ml kókuszkrém
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 4 szál friss rozmaring
  • 3 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az édesburgonyákat mossuk meg, ejtsünk néhány bemetszést a héjukon, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 45-60 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni.

A sütés felénél tegyük a burgonyák mellé a megpucolt és alufóliába csomagolt fokhagymagerezdeket (csomagolhatjuk egybe őket), így egyszerre készülnek el.

Egy kisebb edényben forraljuk fel a kókuszkrémet, adjuk hozzá a sót, borsot és a rozmaring leveleit, és alacsony hőfokon főzzük 1-2 percig. Tegyük félre.

Hagyjuk az édesburgonyákat olyan hőmérsékletűre hűlni, hogy meg tudjuk fogni, és húzzuk le a héjukat. Tegyük őket egy edénybe (vagy turmixgépbe), adjuk hozzá a fokhagymát, az olajat és a fűszeres keveréket, és botmixerrel pürésítsük krémesre.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük