Ragacsos rumos kuglóf ropogós dióval: karácsonykor nélkülözhetetlen

rumoskuglóf2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ember azt hinné, töltelék, gyümölcs és más cifrázások nélkül nem lehet izgalmas egy sütemény, pedig ez a rumos kuglóf annyira finom és szaftos, hogy semmilyen kiegészítőt nem igényel.

Szaftos, ragacsos, rummal készült és meglocsolt kuglóf - erre semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy száraz. Magában nem vagyok oda a rumért, de a süteményeknek és csokoládéknak szuper aromát ad. Dióval párba állítva pedig maga a csoda.

A rum nem csak a sütemény tésztájába kerül, a kuglóf egy rumos-vajas öntetet is kap. Ezt nem érdemes lehagyni róla, nem csak szaftosabb lesz tőle, de az ízét is a köbre emeli. A tészta másik nagy előnye, hogy elképesztően omlós - ez a pudingpornak köszönhető. 

Rumos kuglóf

rumoskuglóf

Hozzávalók 8 szelethez

A kuglófhoz:

  • 1 bögre dió
  • 3 bögre liszt
  • 90 gramm vaníliás pudingpor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 225 gramm vaj
  • 1.5 bögre cukor
  • 0.5 bögre olaj
  • 4 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 bögre fehér rum

A mázhoz:

  • 112 gramm vaj
  • 1 bögre cukor
  • 0.25 bögre fehér rum
  • 0.25 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 25 cm-es kuglófformát kenjünk ki vajjal vagy olajjal. Szórjuk bele az apróra darabolt diót, hogy mindenhova egyenlően jusson. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, pudingport, sütőport, szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a vajjal, majd keverjük bele az olajat, a tojást, a vaníliát és a rumot. 

Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, ha egynemű, töltsük a kuglófformába. 

Körülbelül 55-60 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. 

Készítsük el a mázat: a vajat, a cukrot, a rumot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban. Forrástól számítva 3-4 percig főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Hagyjuk picit hűlni.

A kuglófba szúrjunk pár lyukat egy fogpiszkáló segítségével, majd kenjük be alaposan a mázzal. A megmaradt mázat tegyük félre, minden szeletet locsoljunk meg vele a tálalásnál. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük