Sajtos besamelmártással töltött krumpli: vajon sült kelbimbó koronázza meg

töltöttkrumpli2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon jól passzol a picit roppanós, pirult zöldség a selymes sajtmártáshoz és a puhára sült krumplihoz.

Rengetegféle töltöttkrumpli-recept kering az interneten, de az örök kedvenc a sajttal töltött verzió. A krémes sajtszósz alapja egy selymes besamelmártás, amelybe fokhagyma, fűszerpaprika és rengeteg cheddar kerül. Azért, hogy a puhára sült krumpli és a szósz mellett roppanós elem is megjelenjen a tányéron, vajban sült kelbimbó kerül a tetejére, de akár brokkolirózsával is el lehet készíteni.

Fontos, hogy a kelbimbót tényleg ne főzd szét - elég neki 2-3 perc a lobogó vízben, a vajon pirítás pedig már csak egy kis színt és plusz ízt ad neki, akkor jó, ha a belseje még picit roppanós. 

Amíg a krumpli megsül a sütőben, annyi idő alatt bőven elkészül a sajtmártás és a kelbimbó is, úgyhogy viszonylag gyorsan tálalható a fogás. 

Sajtmártással töltött krumpli

töltöttkrumpli

Hozzávalók 4 darabhoz

Krumpli:

  • 4 nagy darab krumpli
  • 2 teáskanál olaj
  • ízlés szerint

Sajtos besamel:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 250 milliliter tej
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 teáskanál fokhagymapor
  • 0.25 teáskanál fűszerpaprika
  • 10 dekagramm cheddar sajt
  • 8 darab kelbimbó
  • vaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A megmosott, megszárított krumplikat tegyük a tepsire. Kenjük le őket olajjal, majd sózzuk. Egy villával szurkáljuk meg a tetejüket 3-4 helyen, majd toljuk a krumplikat a sütőbe 1 órára, vagy míg a villa könnyedén bele nem megy a zöldség húsába.

Amíg sül a krumpli, egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze. Óvatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymaport és a fűszerpaprikát. Főzzük nagyjából még 5 percig, míg be nem sűrűsödik. Keverjük bele a cheddar sajtot.

Közben a kelbimbót dobjuk forrásban lévő sós vízbe 2-3 percre, majd szűrjük le. Vágjuk őket félbe, majd a vágott felükkel lefelé pirítsuk meg őket 1 evőkanál vajon egy serpenyőben pár perc alatt. Ha szép aranybarna a vágott felük, fordítsuk meg őket, a másik felüket is pirítsuk picit. 

A krumplik tetejét vágjuk le egy éles kés segítségével, majd kanalazzunk ki a húsukból 2 evőkanálnyit. Töltsük a helyére a sajtmártást, majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük a tetejére a sült kelbimbót. A kalapját és a kikanalazott krumplit is visszatehetjük rá, ha szeretnénk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük