Nem szereti a család a padlizsánt? Ezt a sajtos muszakát imádni fogják

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A muszaka a görög konyha jellegzetes, tepsiben készült, szaftos, húsos, padlizsános rakottasa, amelynek nehéz ellenállni.

A festői szépségű Görögország kapcsán fontos megemlíteni, hogy a lenyűgöző földrajzi adottságok mellett a gasztronómiájuk is kiemelkedő. Mivel déli ország, egész évben friss zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények állnak a főzni szeretők rendelkezésére. A görög konyha éppen ezért egészséges is, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A színes balkáni vidék csodás ízei közül nehéz választani, melyik is a legjobb, nálam most éppen ez a krémes és gazdag muszaka a nyerő, melynek varázsa abban rejlik, hogy a padlizsán mellett krumpli, hagyma és cukkini is gazdagítja. Tepsis étel, így egyszerű az elkészítése, minden együtt sül, igaz, időigényes, mert a különböző rétegeket elő kell készíteni.

A padlizsán sok családnál tiltólistán van, nálunk se szeretik sokan, ez a recept azonban nagy kedvenc, új értelmet adott a megosztó zöldségnek. Próbáld ki, meg fogsz lepődni, milyen finom és könnyen elkészíthető a muszaka. Jó tanács, hogy tálalás előtt, már ha ki tudod bírni, várj egy keveset, hadd hűljön ki az étel, úgy tudsz majd szép szeleteket vágni.

Muszaka

mct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 darab padlizsán
  • 2 darab cukkini
  • 2 darab burgonya
  • 3 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 1 nagy doboz paradicsomkonzerv
  • 50 dekagramm darált sertéscomb (vagy más darált hús)
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • 750 milliliter tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 100 gramm parmezán (plusz a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit vágjuk fel ujjnyi vastag karikákra, a hagymát pedig igyekezzünk minél vékonyabbra szelni, majd tegyük őket egy edénybe, kevés olívaolajjal, sóval, borssal, kakukkfűvel alaposan dolgozzuk össze. Ezután ez a krumplis keverék kerüljön egy kisebb méretű tepsibe, szépen oszlassuk el benne, majd tegyük 150 fokos sütőbe 10 percre.

Fogjuk a padlizsánt és vágjunk belőle vékony karikákat, helyezzük tálba és olívával, sóval, borssal és kakukkfűvel alaposan keverjük össze, miután ez megtörtént, fogjuk a krumplival bélelt tepsit és szépen pakoljuk rá a padlizsánkarikákat. Ezután toljuk vissza a 150 fokos sütőbe 10 percre.

Fogjuk a cukkinit, vékonyan karikázzuk fel, majd egy tálban olívával, sóval, borssal és kakukkfűvel keverjük össze. A cukkinis keveréket oszlassuk el a padlizsánon, majd ismét toljuk vissza a 150 fokos sütőbe szintén 10 percre.

A maradék két hagymát vágjuk finomra, egy kevés olaj társaságában közepes lángon kezdjük el dinsztelni, körülbelül 1 perc után adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Amikor kellően összeesett a serpenyőnk tartalma, 1 evőkanál paradicsomkonzervet is adjunk hozzá. Alapos keverés után a darált hús is kerüljön bele, sózzuk, borsozzuk, majd a paradicsomkonzerv maradékát is adjuk hozzá, alaposan keverjük el és hagyjuk főni, míg a hús teljesen elkészül.

Álljunk neki a besamel készítésének: 100 gramm vajat olvasszunk fel, majd szórjunk rá ugyanennyi lisztet. Egy habverő segítségével keverjük csomómentesre, miközben adagoljunk folyamatosan 750 ml tejet az edénybe. A krémes besamelt sóval és borssal ízesítsük, majd 100 gramm parmezánnal és két tojássárgájával tegyük különlegessé.

A szósz felét adjuk a darált húshoz és alaposan keverjük el vele, majd kanalazzuk rá a tepsiben található cukkinira. A húsos keverékre tegyük rá a megmaradt mártást, befejezésként pedig reszelt parmezánnal szórjuk meg. A bőségesen megpakolt tepsit tegyük vissza a 180 fokos sütőbe 30-40 perce.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük