Nagyon sajtos, kiadós pogácsa – A tésztája másnapra is puha lesz

pogicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó pogácsa másnapra is puha marad, ezért, ha az ember pogácsasütésre adja a fejét, készítsen belőle nagyobb adagot, nem kell félni, nem fog ránk száradni.

A legjobb pogácsareceptek elég időigényesek, de szerencsére létezik megúszós verzió is, ami gyorsasága ellenére ugyanolyan, sőt, talán még finomabb, mint a macerás receptek.

Az omlós tésztájú pogácsába vaj, tejföl és tej is kerül, sajtból akár füstölttel is dolgozhatunk, én azonban mostanában cheddarral szoktam gazdagítani. A pogácsa kissé pikáns lesz a cayenne-borsnak köszönhetően, amit a tésztába csempészünk. Még régen az egyik ismerősöm ajánlotta, hogy tegyek a pogácsatésztába cayenne-t, nem fogok csalódni - eleinte tartottam tőle, de igaza volt, sokkal finomabbá, karakteresebbé teszi. Sütés előtt mindig kenjük meg a tésztát tojással vagy tejjel, ízlésünknek megfelelően szórjunk rá sajtot, és már tehetjük is be a sütőbe.

Sajtos pogácsa

sajtosct

Hozzávalók 4 személyre

Pogácsa:

  • 400 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm vaj
  • 200 milliliter tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 250 gramm sajt

Kenéshez:

  • tojás vagy tej
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk a sütőporral együtt, majd hozzákeverjük a sót és a cayenne-t, ezután belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat, végül a reszelt sajt felét is belekeverjük. A langyos tejjel és tejföllel sima rugalmas tésztát gyúrunk, amit lisztezett felületen körülbelül ujjnyi vastagra nyújtunk.

A tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük tojással vagy tejjel, a maradék sajtot rászórjuk. A pogácsákat 180 fokos előmelegített sütőben 15-25 percig sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük