Rizottó még soha nem volt ilyen finom: kétféle sajt teszi izgalmassá

srcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajtból sosem elég, gondolj csak a pizzára, milyen finom többféle sajttal készítve, de rizottóban is érdemes kipróbálni.

Nem túlzás azt állítani, hogy a sajt az emberiség egyik legjobb találmánya, ezzel szerintem minden sajtimádó egyetért. A finomságot sokféleképpen lehet kínálni, olykor egy szelet kenyérrel és szőlővel is elég, de tökéletes rántva vagy tepsis ételek tetején is. Ha pizzáról vagy melegszendvicsről van szó, akkor sem hiányozhat a sajt, de máshoz is érdemes kipróbálni.

Az olaszok kedvence, a rizottó véget nem érő variációkban készül, finom sáfránnyal dúsítva, paradicsomosan vagy kolbásszal, ha azonban sajtfüggő vagy, akkor többfélével keverve próbáld ki a pazar fogást. A receptben írt mozzarella és mascarpone mellé parmezánból és kéksajtból is tehetsz, minél sajtosabb, annál finomabb lesz!

Sajtos rizottó

sajtosrizottó

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 40 dkg rizottórizs (Arborio)
  • 1.5 l alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 25 dkg mozzarella
  • 12.5 dkg mascarpone
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd vajon pároljuk puhára. Keverjük hozzá a rizst.

Öntsük fel fehérborral, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és addig főzzük, míg a bor elpárolog. 

Közben az alaplevet melegítsük fel a gáztűzhelyen.

Ha elpárolgott a bor, adjunk egy merőkanálnyi alaplevet a rizshez, várjuk meg, míg magába szívja, majd jöhet a következő adag. Addig ismételjük ezt, míg az alaplé elfogy, és a rizs al dente lesz.

Az elkészült rizottóhoz keverjük hozzá a reszelt mozzarellát a mascarponéval együtt. Forgassuk bele, mikor elolvadt a sajt, tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük