Omlós sajtos rúd zsírral gyúrva: a puha tészta napokig eláll

sajtos-rud-zsirral
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rögtön dupla adagot süss ebből a sajtos rúdból, pillanatok alatt el fogják kapkodni, ha pedig mégis marad belőle, napokig omlós marad.

Ha szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet valamilyen sós nassolnivalóval, teszteld le ezt a sajtos rudat, garantáltan elkérik majd a receptet. Napokig puha és omlós marad a tésztájába gyúrt zsírnak köszönhetően: én sima sertészsírt használtam, de nyugodtan kipróbálhatod mangalica- vagy kacsazsírral is. 

Kicsit csavartam a megszokott recepten: mivel volt itthon töpörtyűkrém, azt is a tésztába gyúrtam. Még finomabb lett tőle, érdemes kipróbálni. Ha kihagynád, akkor használj helyette ugyanannyi zsírt, illetve emeld meg a só mennyiségét egy fél teáskanállal.

Hogy igazán sajtos legyen, nem csak a tetejére, a tésztájába is került bőven a goudából. Más fajta sajttal is működik a recept, chedarral is érdemes letesztelni.

A tésztát akár előző nap is összeállíthatod, jót tesz neki a hűtőben történő pihenés, legalább 3 órára tedd hidegre, mielőtt dolgoznál vele.

Sajtos rúd zsírral gyúrva

sajtos-rud-zsirral2

Hozzávalók 60 darabhoz

Rúd:

  • 15 dkg zsír (sertés)
  • 10 dkg töpörtyűkrém
  • 15 dkg reszelt sajt (gouda)
  • 1.5 tk
  • 50 dkg liszt
  • 5 ek tejföl
  • 1 db tojás

Tetejére:

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval és a reszelt sajttal. Morzsoljuk össze a zsírral és a töpörtyűkrémmel. Adjunk hozzá 4-5 evőkanál tejfölt és a tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, mehet még hozzá tejföl. 

Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Vágjuk a tésztát félbe. Az első részt tegyük lisztezett felületre, majd nyújtsuk kb. fél centi vastagra. Kenjük le tojással, szórjuk meg a sajt felével, majd vágjuk 1 centis csíkokra. A hosszú csíkokat vágjuk félbe vagy harmadoljuk.

Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe. Toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg az alja szép barna nem lesz, majd járjunk el így a maradék tésztával is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük