Sajttal és sonkával töltött rántott palacsinta – A kiadós finomságot megéri elkészíteni

tpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sós palacsinták legfinomabb változatában a tészta besamelmártással van megkenve és sajtos, gombás, sonkás tölteléket kap.

A palacsintáért nagyon sokan rajonganak, lehet édes vagy sós, nem lehet betelni vele. A rántott dolgokat is sokan szeretik, gyakran lehet hallani, hogy bepanírozva minden sokkal finomabb. Ezzel az állítással lehet vitatkozni, de az biztos, a rántott palacsintához semmi sem fogható.

A sonkával töltött palacsinta nem áll távol tőlem, tepsibe tolva, besamelmártással és sajttal megszórva szoktam készíteni, a múltkor azonban kicsit felturbóztam a tölteléket, gomba is került bele, és szakítva a hagyományokkal, fogtam és bepaníroztam a töltött palacsintákat, majd aranybarnára sütöttem. Volt vele meló bőven, de a végeredménnyel nagyon elégedett voltam, persze nem csak én, a család is. A palacsintának nagyon jól állt a ropogós panír, benne pedig a lágy, selymes besamel, a sonka, gomba és a sajt találkozása tökéletes volt. Palacsintarajongóknak kötelező kipróbálniuk ezt a receptet, az első falat után beleszeretnek.

Sajttal és sonkával töltött rántott palacsinta

tpct

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

  • 16 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 70 milliliter víz
  • 3 deciliter tej
  • 2 evőkanál olaj (a tésztába)
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 20 dekagramm sonka
  • 4 darab gomba
  • 15 dekagramm sajt
  • 4 deciliter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 5 dekagramm liszt
  • só és bors ízlés szerint

A bundához:

  • 2 bögre liszt
  • 3 darab tojás
  • 2 bögre zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A palacsinta hozzávalóit öntsük keverőtálba, keverjünk belőle csomómentes masszát, ha szükséges, még folyadékot vagy lisztet keverjünk hozzá.

A bekevert palacsintamasszát forró, enyhén kiolajozott serpenyőben, merőkanalanként adagolva süssük ki.

Készítsünk egy besamelmártást: a vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd a lisztet forgassuk hozzá, utána apránként öntsük fel a tejjel, miközben csomómentesre keverjük. A végén sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük.

A sajtot reszeljük le, a gombát vékonyan szeleteljük fel, ha szeretnénk, a sonkát is felvághatjuk, de nem muszáj.

A palacsintatésztákat töltsük meg. Mindegyiket alaposan kenjük meg a besamelmártással, majd helyezzünk a tésztára a sonkából, gombaszeletekből, reszelt sajttal is szórjuk meg, végül csomagoljuk be a palacsintákat. Hajtogathatod háromszögalakba, feltekerheted vagy kis batyu formájában is összerakhatod őket.  A besamelmártásnak köszönhetően szépen összeragad a tészta, nem szükséges fogpiszkálóval rögzíteni, de ha szeretnéd, azt is használhatsz.

A palacsintákat a szokott módon panírozzuk be, először liszttel, tojással, végül pedig zsemlemorzsával is borítsuk be. Az elkészült palacsintákat forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalán.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük