Ropogós samosa indiai recept alapján: krumpli és borsó kerül bele
A samosa az egyik legizgalmasabb étel, amit a világ az indiai konyhától kapott: a krémes és fűszeres tölteléket egy aranybarnára sült, ropogós tésztakéreg borítja.
A dahl egy Indiából származó fogás, de tulajdonképpen egy gyűjtőfogalmat takar: minden olyan ételt magába foglal, amelynek áztatást nem igénylő hüvelyes az alapja. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt nagyon hamar készül, a színes fűszerezésnek köszönhetően pedig változatos és gazdag az ízvilága.
A dahlhoz remek alapanyag az ebben a receptben is szereplő sárga lencse, de az intenzív színű vörös lencsét sem kell áztatni, így azzal is kipróbálhatod az ételt. És ha kedvet kaptál a lencsefajtákhoz, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk és a felhasználásukról részletesebben.
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig a hagymát, a fokhagymát és gyömbért.
Adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a lencsét, a kurkumát, a koriandert, a köményt, a chilit és a garam masala keveréket, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 15 percig. Ha a lencse felszívta a folyadék nagy részét, keverjük hozzá a kókuszkrémet is, majd ízesítsük sóval, borssal, citromlével és kevés cukorral.
További 2-3 percig rotyogtassuk, hogy a lencse teljesen átpuhuljon. Házi naankenyérrel vagy főtt rizzsel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu