Házi savanyúság céklából: a zöldség saját íze érvényesül

cekla-savanyu-cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bolti savanyúknak erős mellékízük van, ezért inkább magunk készítjük, mert pár perc munkával sokkal finomabb eredményt kapunk.

Bár a fermentálás a legjobb útja a házi savanyúság elkészítésének, ha éppen nincs időnk egy hetet várni, akkor a hagyományos édes-ecetes lével készített zöldségek is nagyon jók, sőt, a boltinál sokkal jobbak lesznek. A tartósítószereknek és édesítőknek, amiket a savanyúk elkészítéséhez használnak, szörnyű mellékízük van, sokkal jobban kihozhatjuk a zöldség saját ízét, ha magunk rakjuk össze.

Nem olyan nagy dolog, mint amilyennek hangzik, az itt bemutatott cékla fél óra alatt elkészült. A cékla annyira édes a maga természetességében, hogy egészen kevés cukrot tettem csak az ecetes léhez, és pont jó volt így. 

Savanyú-édes cékla

cekla-savanyu

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 kilogramm cékla
  • 50 gramm cukor
  • 1 teáskanál
  • 3 deciliter almaecet
  • 3 deciliter víz
  • ízlés szerint reszelt torma
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk és legyaluljuk. Közben a vizet, az ecetet, a sót és a cukrot összeforraljuk, belekeverjük a tormát. 

A céklát tiszta üvegbe nyomkodjuk, majd ráöntjük a levet. Lezárjuk, fejre állítjuk, majd visszafordítjuk. 

Így eláll a hűtőben egy hétig, addigra simán el is fogy. Ha hosszabb időre szeretnénk tartósítani, tegyük vízfürdőbe tíz percre.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük