Selmeczi krumpli a nagyi receptes füzetéből: néhány alapanyagból, egyszerűen készül

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ügyes kezű nagymamák néhány szerény alapanyagból is csodát tesznek a családi étkezőasztalra, a Selmeczi krumpli is ilyen.

A régieknek sosem volt szükségük főúri alapanyagokra ahhoz, hogy változatos és finom ételeket készítsenek. A nehéz időkben, amikor örültek annak, ha a kamrában krumpli, hagyma és zsiradék lapult, nem estek kétségbe, ennyi bőven elég volt ahhoz, hogy kiadós és ízletes finomságot tálaljanak.

A Selmeczi krumpli varázslatos, pedig nincs benne semmilyen különleges alapanyag, lényegében egy mennyei hagymás krumpli tejföllel felturbózva. Egy biztos, érdemes kipróbálni, gyorsan elfogy és nagy lesz a meglepetés, hisz szerénysége ellenére tényleg nagyon finom köret kerül a tányérra.

Selmeczi krumpli

skct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kilogramm krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 2 deciliter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzzük puhára, akkor jó, mikor a villa vagy kés hegyét könnyen bele lehet szúrni.

Az elkészült burgonyát hűtsük ki, majd pucoljuk meg és vágjuk fel karikákra.

A megtisztított hagymát vágjuk fel finomra és magas falú fazékban, kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a tejfölt, keverjük el benne, 2 perc után a krumplit is forgassuk bele. Fűszerezzük sóval, borssal, majd 8-10 percig, gyakran kevergetve melegítsük a krumplit. Rögtön tálaljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük