Selymes csokilikőr karácsonyra: percek alatt készül a krémes ital
A csokilikőr a karácsony egyik kötelező innivalója, ez a házilag készült változat pedig méltó megfelelője az eredeti ír krémlikőrnek, a Baileysnek.
A csokilikőr rendszeres visszatérője az ünnepi vendégváróknak, a tojáslikőr méltó párja az ünnepi asztalon. Az elkészítése pofonegyszerű, egyszerre nagyobb mennyiséget is összedobhatsz, és akár karácsonyi ajándékként is meglepheted vele a szeretteidet.
Ez a recept, ahogy az eredeti ír krémlikőrök is, whiskyt használ, de más semleges ízű alkohollal is helyettesítheted, mint például a rum vagy a vodka, ahogy ebben a változatban is történt.
Ez a csokilikőr ráadásul nem használ semmiféle tejterméket, így laktózérzékenyként és vegánként is bátran kortyolgathatsz a mennyei, selymes italból. A megadott mennyiségek kb. 800 ml 12%-os alkoholtartalmú krémlikőrt eredményeznek.
Selymes csokilikőr
Hozzávalók 8 decihez
- 250 ml szójaital
- 250 ml ír whisky
- 250 ml konzerves kókusztej vagy kókuszkrém (mindkettő folyadék nélkül)
- 150 g cukor
- 2 tk cukrozatlan holland kakaópor
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
Forraljuk össze a szójaitalt a cukorral, és ha a cukor elolvadt, vegyük le a tűzről.
Öntsük egy turmixgépbe, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 1 perc alatt turmixoljuk selymes állagúra.
Öntsük egy tiszta üvegbe, és fogyasztás előtt pihentessük legalább 4 órát (vagy akár egy egész éjszakát), hogy az ízek összeérjenek.
A kakaó leülhet a likőr aljára, ezért fogyasztás előtt az üveget alaposan rázzuk fel.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!