Selymes, vajas répafőzelék: így készítve a gyerekek is szeretni fogják

sfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes répafőzelék kétféle módon kerülhet a tányérra, édesen vagy pikánsan fűszerezve.

A sárgarépa-főzelék sokakban rossz emlékeket idéz elő, tipikus menzakaja a szó rossz értelmében. Én sem szerettem sosem, a hideg rázott tőle. Egyedül a mamám sárgarépa-főzelékét tudtam megenni jóízűen, de máshol megkóstolni sem mertem, mert tudtam, milyen a rosszul készített verzió. A répafőzeléket sokan édesen szeretik, amit mézzel vagy cukorral szoktak kihangsúlyozni. Érdemes azonban pikánsabb fűszerezéssel is elkészíteni a főzeléket, így készítve még a legfinnyásabb gyereknek is ízleni fog.

A vajtól és tejtől selymes főzelék kissé savanykás lesz a citromnak köszönhetően, és egy kicsit pikáns is lesz, mivel őrölt bors is kerül bele. Tálalásnál jól mutat, ha petrezselyem is kerül rá, ha azonban a csípős ízeket részesíted előnyben, érdemes finomra vágott chilipaprikával megbolondítani a főzeléket, amely mellé fasírtot, rántott húst vagy tojásos krokettet is lehet kínálni.

Selymes répafőzelék

sfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 darab sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab citrom reszelt héja és leve
  • 80 gramm vaj
  • 60 gramm liszt
  • 2 deciliter víz
  • 7 deciliter tej
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 darab chilipaprika
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított répát karikázzuk fel.

Magas falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dobjuk rá a répakarikákat és pároljuk félpuhára. Keverjük hozzá a lisztet, vizet és a tejet. Alapos keverés után ízesítsük a főzeléket sóval, borssal és a citrom reszelt héjával és levével. A főzeléket főzzük rottyanásig.

Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy finomra vágott chilipaprikával szórjuk meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük