Félórás, selymes tejszínes gombamártás - Tészták, húsok és zöldségek mellé is tökéletes

gombamcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes gombamártás elkészítésével nem lesz sok gondunk, egyszerű krémes csoda, amit rengetegféleképpen használhatunk fel.

Én jobban szeretem a gombamártásokat kisebb csiperkegombából készíteni, mert szerintem sokkal zamatosabb, a tárkonytól pedig elképesztő ízvilága lesz. Tárkonyból, ha van rá lehetőségünk, használjunk frisset, de a szárított változat is megteszi.

A gombamártást mindig kétféle módon szoktam elkészíteni, de a menet és a hozzávalók mindig ugyanazok - a különbség a tálalásban van. Pürésíthetjük is, ezáltal nagyon selymes lesz a textúrája, húsokra vagy zöldségekre csurgathatjuk, de a gombákat - egészben vagy félben - benne is hagyhatjuk, így tésztával kínálhatjuk vagy egyszerűen ropogós kenyérrel tunkolhatjuk.

Selymes, tejszínes gombamártás

gombamct

Hozzávalók 4 adaghoz

A mártás:

  • 20 dekagramm gomba
  • 4 fej mogyoróhagyma
  • 6 dekagramm vaj
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 deciliter fehérbor
  • 6 deciliter alaplé
  • 2 evőkanál tejszín vagy tejföl
  • ízlés szerint só és bors

Tálalás:

  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A vajat kis láng felett megolvasztjuk, majd beletesszük a finomra vágott mogyoróhagymát, körülbelül 2 perc alatt üvegesre fonnyasztjuk. Ezután a felszeletelt gomba is a serpenyőbe kerül, sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük, majd 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, a gomba levet fog ereszteni, akkor jó, ha az is elpárolog. A fehérbort ezután öntjük a gombára, alaposan elkeverjük vele, majd az alaplevet is ráöntjük, végül egybeforraljuk a tejszínnel vagy a tejföllel.

Ha szeretnénk, botmixerrel pürésíthetjük - tálalás előtt melegítsük fel.

A kész mártásra érdemes finomra vágott petrezselymet szórni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük