Selymes zellerkrémleves: egyszerű és gyors választás rohanós napokra
A zellernek nincsen olyan része, amelyből ne készülhetne valamilyen ízletes fogás, és mivel egész évben elérhető, csak a fantáziád szabhat határt a felhasználási lehetőségeknek.
A zeller nemcsak finom és laktató zöldség, de egész évben olcsón és könnyen beszerezhető, ráadásul az elkészítéséhez sem kell különösebb konyhai felkészültség.
A belőle készült leves minden évszakhoz remekül illik – nyáron kanalazhatod hidegen, hűvösebb időkben pedig szórhatsz rá sajtot, hogy táplálóbb legyen. Sokféleképpen variálhatod, ha van egy tuti alaprecepted. Így módosítsd a klasszikus receptet, ha a laktózmentes változatot kedveled!
Selymes zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 db közepes zellergumó (kb. 500 g)
- 2 db közepes krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml kókusz- vagy más növényi krém
- 3 ek olívaolaj
- só, bors tetszés szerint
- 4 szelet kenyér (tetszés szerinti)
Elkészítés:
Egy közepes lábosban kezdjünk el forralni 1,5 liter vizet. Hámozzuk meg a zellert és a krumplit, vágjuk kockákra, majd tegyük a forró vízbe. Adjuk hozzá a megpucolt hagymát és fokhagymát, majd alacsony hőfokon főzzük puhára a zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk, majd a növényi krémmel és olajjal együtt zúzzuk össze egy botmixer vagy robotgép segítségével. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, tetszés szerint adhatunk hozzá egy kis vizet. Pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!