Főtt sonkával töltött bukta: maradékból is készülhet a finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A bukta sósan is finom, pakold meg bátran a húsvétról megmaradt sonkával, isteni lesz.
A buktáról szinte mindenkinek a foszlós, édes töltelékkel megpakolt péksütemény jut az eszébe, pedig a finomság sós változatban is készülhet. Édes töltelék helyett próbáld ki pizzakrémmel, sajttal és kolbásszal töltve, de sonkával és paradicsommal gazdagítva is megsütheted.
A húsvéti nagy eszem-iszom után biztos, hogy marad némi ünnepi finomság a hűtődben. A sonka és a főtt tojás felhasználására az egyik legjobb megoldás, ha buktatöltelékként születnek újjá. Ha tojást nem szeretnél a tésztába rejteni, akkor sajt, aszalt paradicsom és bazsalikom kerülhet a sonka mellé.
Sonkás bukta
Hozzávalók 10 darabhoz
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag élesztő
- 2 darab tojássárgája
- langyos víz szükség szerint
- 3 evőkanál olívaolaj
Töltelék:
- 20 dkg sonka
- 10 dkg sajt
A tészta tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, majd az élesztővel, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi vizet, amennyi a könnyen gyúrható tésztához szükséges. Ezután az olajat is adjuk a tésztához, dagasszuk hólyagosra.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A sonkát és a sajtot kockázzuk fel.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra.
A tésztából vágjunk 8-10 darab egyforma négyzetet.
A négyzetekre pakoljunk ízlés szerint a töltelékből, tekerjük fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A buktákat hagyjuk 30 percig pihenni, majd kenjük le felvert tojással és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors